Je kunt elk vat olie maar één keer besteden

De zoektocht naar aardolie kost steeds meer. Vroeger onderzocht een klein groepje geologen de bodem en deed men een paar proefboringen. Dat leverde snel resultaat en miljoenen vaten olie op.
Maar geleidelijk raakte de makkelijk vindbare olie op. Tegenwoordig zoeken geologen met dure apparatuur en supercomputers in afgelegen gebieden, zoals de Falklands en Groenland. Er worden veel meer proefboringen gedaan en als men een olieveld vindt, is de opbrengst niet erg groot. Voordat er één miljoen vaten olie is gevonden zijn er al miljarden geïnvesteerd in de zoektocht en de infrastructuur.

De enorme investeringen in energiewinning gaan ten koste van andere activiteiten. In onze technologische samenleving is energie de beperkende factor. Elke dag worden er 88 miljoen vaten vloeibare brandstof geproduceerd en elke dag wordt die complete produktie verbruikt. We kunnen niet meer olie oppompen dan we nu doen.
Als we 2 miljoen vaten olie per dag gaan extra gaan uitgeven aan de winning van olie en gas, dan komen we die vaten ergens anders tekort. Er kunnen dan bijvoorbeeld minder auto’s rijden.

Deze rantsoenering werkt via het marktmechanisme. Omdat oliewinning belangrijk is, kunnen oliemaatschappijen altijd geld lenen om nieuwe boorplatforms te bouwen en nieuwe proefboringen te doen. Maar gewone automobilisten kunnen geen geld lenen om benzine te tanken, dus gaan ze minder rijden.
Doordat er minder kilometers gereden worden, is er genoeg energie om in de poolgebieden en in de diepzee naar olie te zoeken.
Of andersom: doordat de oliewinning meer energie opslokt, is de brandstof te duur geworden voor sommige automobilisten.
Hieronder een grafiek van het aantal olie en gasboringen op het vasteland van de Verenigde Staten. Na 2005 neemt het aantal boringen snel toe.

De totale afstand, die de gemiddelde Amerikaan per 12 maanden rijdt (vehicle miles driven) is sinds 2005 aan het dalen, omdat de brandstofprijs stijgt.


Je kunt pijnlijke keuzes nog een tijdje uitstellen door zuiniger met brandstof en energie om te springen. De Amerikanen kopen kleinere, zuinige auto’s en in plaats van de brandstofslurpende supersonische Concorde vliegen er tegenwoordig zuinige Airbussen.
Je kunt de keuzes nog langer uitstellen door geld te lenen en zo kun je de oplopende energieprijs nog wat langer betalen. Maar er komt een moment dat je moet kiezen om bepaalde activiteiten niet meer te doen.
In de VS is er geen geld (geen energie) meer voor ruimtevaart. En ondanks de bezuinigingen groeit de Amerikaanse staatsschuld nog altijd.
In Nederland willen we geen dure energie meer besteden aan kunstmatige eilanden en kunstmatige bergen. En ondanks de bezuinigingen groeit de Nederlandse staatsschuld nog altijd. Van 64% van het BNP in 2011 naar 68% van het BNP in het tweede kwartaal van 2012.

Uiteindelijk zal de winning van olie en gas zoveel energie opslokken dat pijnlijke keuzes onvermijdelijk worden. In Griekenland en Portugal daalt het aardolieverbruik al behoorlijk. Die landen kunnen de dure olie niet langer betalen.

De oliemaatschappijen hebben weinig problemen om nieuwe megaprojecten op te starten. De banken staan in de rij om krediet te verstrekken.

Anno 2012 wordt ongeveer 10% van de aardolie besteedt aan de winning van olie. Anders gezegd: het investeren van één vat aardolie levert 10 vaten olie op.
Bij de winning van olie uit teerzand of uit schaliegesteente is dat rendement veel lager: één vat olie investeren levert slechts 2 à 3 vaten op.
Naarmate de makkelijk winbare, conventionele olie opraakt, zal er steeds meer energie gestoken worden in de exploitatie van onconventionele oliebronnen. Het is goed denkbaar dat we over 10 jaar 20% van alle beschikbare energie steken in de winning van energie. Dan blijft er nog minder energie over om de rest van de samenleving draaiend te houden. De keuzes zullen almaar pijnlijker worden.

Advertenties

2 gedachten over “Je kunt elk vat olie maar één keer besteden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s