Regeren na peakoil is vooral de krimp begeleiden

In de VS zijn de presidentsverkiezingen gewonnen door Barack Obama. Hij mag nog 4 jaar doorregeren. Zijn belangrijkste taak is het wegwerken van het begrotingstekort en het verkleinen van de staatsschuld.
In Nederland gaan de VVD en de PVDA er 4 jaar keihard tegenaan om het begrotingstekort te verlagen en de te zorgen dat de staatsschuld niet te ver oploopt.

In Griekenland heeft de regering overeenstemming bereikt over een bezuinigingspakket van 18 miljard euro: ook allemaal bedoeld om begrotingstekort te verlagen en de staatsschuld enigszins binnen de perken te houden. Het parlement heeft inmiddels het verzet tegen de bezuinigingen gestaakt en het plan goedgekeurd.
De Griekse economie zal door de bezuinigingen krimpen en het energieverbruik (olieverbruik) per hoofd van de bevolking zal afnemen. Voor Griekenland lag peakoil (het maximale olieverbruik per hoofd van de bevolking) in 2006: 2.07 ton aardolie per persoon.

In Nederland ligt een regeerakkoord klaar met daarin 16 miljard aan bezuinigingen. Veel Nederlanders zullen er in koopkracht op achteruitgaan. De hoogte en de duur van sociale uitkeringen gaat omlaag. Pensioenuitkeringen worden niet langer geïndexeerd en zullen zelfs omlaag gaan. De werkeloosheid zal verder oplopen.
Ook in Nederland zal de economie krimpen. Niet omdat we zoveel handel drijven met Griekenland. Maar omdat we met dezelfde problemen kampen: het opraken van de makkelijk winbare fossiele energiebronnen. En we hebben tegenwoordig dezelfde zwakke munt als de Grieken: de euro. Met die zwakke munt is het moeilijk om aardolie en aardgas te kopen.
Ook in Nederland zal het aardolieverbruik per hoofd van de bevolking dalen.
Peakoil, het maximale olieverbruik van de gemiddelde Nederlander viel in 2007: 3,27 ton aardolie.

In de VS moet ook bezuinigd worden. De Amerikanen houden de hand op de knip. Als ze een nieuwe auto kopen dan kopen ze een kleinere, zuinige auto. De Amerikanen rijden ook minder want de benzine is zo duur geworden.
De koopkracht van de gemiddelde Amerikaan daalt. En het aantal Amerikanen dat werkt, neemt al sinds 1999 gestaag af.
In het jaar 2005 gebruikte de gemiddelde Amerikaan 3,18 ton aardolie.
In 2006 was dat al lager: 3,12 ton.
Vorig jaar was het aardolie nog maar 2,66 ton per hoofd van de bevolking.

Het verbruik van aardolie loopt terug in Griekenland, in de VS en in Nederland.
Is dat het gevolg van de bezuinigingen?
Of zijn de bezuinigingen nodig vanwege het afnemend olieverbruik?

Advertenties

3 gedachten over “Regeren na peakoil is vooral de krimp begeleiden

 1. Hans

  Telkens als ik de laatste maanden het woord bezuinigingen hoor vallen, denk ik aan dit geschreven stuk.

  Betreffend de laatste alinea:

  Begrijp ik het goed dat je eigenlijk wilt zeggen, dat doordat er minder aardolie wordt verkocht(er worden minder spullen gekocht, minder gereden, etc), er minder schulden worden gemaakt, waardoor het systeem steeds meer vast begint te lopen? immers onze wereld draait op schulden als ik de filmpjes zoals: Money is Debt, mag geloven?
  Of is het gewoon nodig, dat er minder olie wordt verbruikt(doordat de makkelijk winbare olie opraakt), maw de rekening(achter de schermen) van energie (te) hoog wordt voor de BV Nederland? Ik begin namelijk steeds meer te twijfellen aan het opleggen van de 3 procentnorm door Brussel, volgen mij is dat een drogreden(althans zo lijkt het wel).

  1. Hans Verbeek

   Hai Hans,
   de goedkope makkelijk winbare olie zorgde ervoor dat we nog maar weinig mensen nodig hebben voor zwaar werk en voedselproduktie. Om die mensen toch iets zinvols te laten doen is de samenleving complexer geworden:
   – er worden heel veel dingen gemaakt , die we eigenlijk niet nodig hebben
   – veel mensen zijn fulltime bezig om die dingen aan ons te verkopen
   – er werken steeds meer mensen in onderwjs en zorg
   – de overheid en de financiële sector zijn ook veel groter geworden
   Dankzij goedkope energie kunnen we ons al deze complexiteit veroorloven.

   Energie wordt steeds moeilijker te winnen en in Europa daalt het energieverbruik. Dat kan alleen maar als die complexe (luxe) voorzieningen en instellingen kleiner worden. Er moet dus bezuinigd worden op dingen die we niet echt nodig hebben: media, reclame, betaald voetbal, teveel politici en beleidsmakers. Enz.

   1. Hans

    Dank voor je antwoord. Inderdaad, er staan ons de komende jaren nog zeer veel(verrassende)dingen te wachten, dat kan haast niet anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s