De fiscal cliff en het eind aan de economische groei

In de VS dreigt de economie in een fiscale afgrond te vallen. Het parlement (Senaat en Huis van Afgevaardigden) heeft afgesproken dat er automatisch structurele bezuinigingen in werking treden als de regering op 1 januari niet zelf de uitgaven heeft weten te verlagen.
Tegelijkertijd zal de belasting voor veel Amerikanen op 1 januari omhooggaan, omdat tijdelijke belastingverlagingen, uit het tijdperk Bush, zullen aflopen.
Hieronder een uitleg van David Wessel van de Wall Street Journal

Misschien dondert de VS de fiscale afgrond in en duurt het jaren voordat de Amerikaanse economie zich hersteld van de klap.
Misschien vindt het Congres een tijdelijke oplossing: een beetje bezuinigen op uitgaven, een lichte belastingverhoging, het schuldenplafond verhogen en de echte oplossing nog een tijdje uitstellen.
De derde oplossing is keihard structureel ingrijpen in de overheidsuitgaven: uitkeringen sterk omlaag en het defensieapparaat halveren.
We leven in spannende tijden.

Er komt een einde aan de economische groei. Niet omdat we dat willen vanwege het klimaat of de natuur. Ook niet omdat we niet meer hard genoeg werken. De economie stopt met groeien omdat de makkelijk winbare fossiele brandstoffen opraken.
In de video hieronder legt Richard Heinberg uit dat een groeiend Bruto Binnenlands Produkt niet zaligmakend is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s