De net energy cliff en het eind aan de economische groei

Het kost steeds meer moeite om aardolie, aardgas en steenkool naar boven te halen. We moeten steeds dieper graven. We moeten ondergronds rotsen openbreken (hydraulic fracturing). En we gaan naar verafgelegen streken waar olie- en gaswinning erg moeilijk zal worden.

Het kost steeds meer energie om de fossiele energie uit de aardkorst te halen. Vroeger spoot in Texas de olie spontaan uit de grond als je diep genoeg boorde. Nu moet je heel veel gaten boren en de gesteentes openbreken met waterdruk om nog olie te kunnen winnen.
We gaan steeds meer fossiele brandstof gebruiken om fossiele brandstof te winnen. Daardoor blijft er netto steeds minder over om andere dingen van te doen. We hebben netto steeds minder energie tot onze beschikking. Deze trend is onomkeerbaar.

In de grafiek hieronder zie je in rood de hoeveelheid energie, die we besteden om energie te winnen. In groen zie je de resterende hoeveelheid energie, waarop de rest van de economie draait.

(klik voor vergroting)

Op de horizontale as staat EROI, Energy Return On Invested.
In 1970 was de EROI nog 30. Door één vat olie te investeren in een boorplatform, kon je 30 vaten olie winnen.
In 2005 was die opbrengst (EROI) al gedaald tot 18.

In 2012 is de EROI nog lager. Voor de oliewinning in de Arabische woestijn is de EROI misschien nog wel 20: één vat olie investeren in de oude olievelden levert 20 vaten nieuwe olie op.
Maar voor de oliewinning uit teerzand en schaliegesteente is de EROI lager dan 4. In North-Dakota wordt heel veel energie gestoken in hydraulic fracturing om een klein beetje olie te winnen. Dat is aan de rechterkant van de grafiek in de net-energy-cliff. In dat gebied wordt meer dan 20% van alle energie besteed aan de winning van energie.

In de video hieronder legt Chris Martenson het begrip net energy (of EROI) nog een keertje uit. Hij vertelt waarom de monetaire prijs van energie niet belangrijk is. Het gaat erom hoeveel energie je moet besteden om energie te winnen. Het energiebudget van de samenleving gaat de komende 10 jaar veel kleiner worden.

3 gedachten over “De net energy cliff en het eind aan de economische groei

 1. paradoxnl

  Cassandraclub,

  Bedankt voor de update!

  Onlangs ook een presentatie over ERoEI door Charles A. S. Hall.
  Vooral in de 23-ste minuut (minuut 22 tot minuut 23) van onderstaande video staan voor mij twee hele betekenisvolle plaatjes
  [Met name het plaatje met de piramide over “Society’s Hierarchy of ‘Energetic Needs’ “]:

  Om een moderne samenleving te kunnen ‘runnen/onderhouden’ zou volgens de in de video getoonde piramide een ERO(E)I van minimaal 10 benodigd zijn. Een ERO(E)I van minimaal 5 is benodigd om op grote schaal in basale behoeften te kunnen voorzien (Voedsel, onderdak, vervoer). Er dient nog veel onderzoek verricht te worden om een beter beeld van de wereldwijde ‘ERoEI werkelijkheid’ te verkrijgen.
  Maar naar mijn idee zijn veel van de door Hall naar voren gebrachte inzichten meer dan aannemelijk.

  In onderstaande video nog een met de bovenstaande video samenhangende vragen en antwoord sessie:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s