IEA negeert EROEI, niet alle olie is hetzelfde

In de nieuwe World Energy Outlook van het IEA (International Energy Agency) staan een paar opvallende prognoses.
Het gerenomeerde agentschap beweert o.a. dat de VS in 2017 meer aardolie zullen produceren dan Saoedi-Arabië. En dat de VS vanaf 2020 aardgas zullen gaan exporteren. Zijn deze optimistische prognoses gerechtvaardigd?

Laten we eerst eens kijken naar de enorme inspanning, die de Amerikanen leveren om een klein beetje meer olie te produceren.
In 2011 bedroeg het aantal actieve boorplatforms op Amerikaanse bodem 1875. Dat is ruim twee keer zoveel als in de periode 1994-2000.

Dankzij die inspanning bedroeg de dagelijkse olieproduktie van de VS in 2011: 7,84 miljoen vaten per dag.
In 1998 was de olieproduktie net iets groter: 8,01 miljoen vaten per dag.
De VS produceren nu evenveel olie als in 1998, maar ze moeten er twee keer zoveel voor boren.
Deze ontwikkeling is onomkeerbaar. Als de VS over 14 jaar nog altijd 7,8 miljoen vaten willen produceren, dan moeten zij de inspanning nogmaals verdubbelen. Dat betekent dat het aantal boorplatforms nogmaals moet verdubbelen tot 3800. Het is maar de vraag of de Amerikanen dit voor elkaar kunnen krijgen.

Voor de extra arbeid, die geleverd moet worden om de olieproduktie constant te houden, is ook aardolie nodig. Er moeten boorplatforms gebouwd worden, er moeten hydraulische pompen gemaakt worden om het gesteente open te breken (hydraulic fracturing). De materialen moeten vervoerd worden en er moet geboord worden.
Deskundigen schatten dat je 1 vat aardolie verbruikt om 3 vaten schalie-olie uit de grond te krijgen: een Energy Return on Energy Invested ofwel EROEI van 3. Eén miljoen vaten schalie-olie erbij betekent dus eigenlijk maar 660.000 vaten olie voor de Amerikaanse economie.

Ten tweede maakt het Internationaal Energie Agentschap geen onderscheid tussen de verschillende soorten aardolie.
De lichte, zoete, conventionele olie, waar je zo makkelijk benzine van kunt maken raakt op. Ervoor in de plaats komt schalie-olie van mindere kwaliteit. Uit een vat schalie-olie kun je minder benzine halen.
Hetzelfde geldt voor de Natural Gas Liquids (NGL’s). Dit bijprodukt, dat vrijkomt bij de winning van aardgas, bestaat hoofdzakelijk uit propaan en butaan en pentaan. Deze stoffen leveren bij verbranding minder energie op dan de stoffen in conventionele ruwe olie. M.a.w. een vat NGL is minder waard dan een vat ruwe olie.
En toch gooit het IEA alle soorten olie, inclusief NGL’s, op één grote hoop alsof elk vat olie dezelfde hoeveelheid energie kan leveren voor de economie en alsof de vaten olie van 2012 net zoveel energie kunnen leveren als de vaten olie uit 1982.

De World Energy Outlook 2012 is gemaakt voor politici en bankiers. Het IEA wil dat deze decisionmakers geld blijft steken in de zieltogende olie- en gasindustrie, net alsof er de afgelopen 10 jaar niets is veranderd. Gewoon investeren in technologie, boorplatforms en pijpleidingen, want er zit nog genoeg in de bodem.

Ze vertellen er niet bij dat het erg moeilijk en kostbaar is om olie en gas uit de aardkorst te fracken. Om nog maar te zwijgen van de gigantische investeringen, die nodig zijn om olie uit de poolgebeden en de diepzee te winnen.

Een gedachte over “IEA negeert EROEI, niet alle olie is hetzelfde

  1. Hans

    Wederom een mooi stuk Hans!. Ik vroeg me al een tijdje af, hoe ze dat voor elkaar willen gaan krijgen en dit stuk verduidelijkt een hoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s