Terug naar duurzame landbouw

Fresh, the movie is een documentaire over de industriële landbouw en veeteelt in de VS.
In de film krijg je te horen over de problemen van deze geautomatiseerde, massale voedselproduktie. En we zien Amerikaanse boeren, die weer terug willen naar traditionele, kleinschalige landbouw, waarbij niet meer geproduceerd wordt dan de lokale gemeenschap nodig heeft.

Moeten we doorgaan met machinale landbouw en mega-veeteelt?
Of moeten we terug naar kleinschalige landbouw?

Zonder de industriële landbouw en veeteelt zullen de voedselprijzen stijgen. En waarschijnlijk zal de produktie te laag worden om 7 miljard mensen te voeden. Maar ik denk dat door natuurlijk verloop de wereldbevolking langzaam zal gaan krimpen.

Advertenties

4 gedachten over “Terug naar duurzame landbouw

 1. Herman Vruggink

  Dus geautomatiseerde, massale voedselproduktie kan niet duurzaam zijn, en kleinschalig is per definitie duurzaam? Het blijkt steeds meer dat de discussie gevoerd wordt op emotie en gevoel dan op feiten. Kleinschalige landbouw kent overduidelijk een markt, prima, maar kan bestaan dankzij de grootschalige productie.

  1. Hans Verbeek

   Herman, ik raad je aan om eerst de documentaire te kijken en niet op basis van emotie en gevoel te reageren, maar op basis van feiten.

   Het gebruik van antibiotica is niet duurzaam. Het gebruik van pesticiden is niet duurzaam, het gebruik van kunstmest ook niet.
   Monoculturen zijn ook niet duurzaam.

 2. Jelle Haandrikman

  Cuba heeft Peak Oil al in de jaren 90 meegemaakt. De Sovjet Unie stortte in en de USA verscherpte een hun embargo’s. Ze moesten snel overgaan op een zelfvoorzienende samenleving.
  De documentaire “Power of community: How Cuba survived Peak-Oil” Laat zien hoe Cuba deze transitie heeft gerealiseerd.

  Het is mogelijk om een behoorlijke bevolking op een goed welzijnsniveau, duurzaam te laten leven. We moeten er alleen nog naar toe groeien. Goedschiks of kwaadschiks. De boeren die nu al kleiner en duurzamer willen gaan produceren, gaan voor de goedschiks optie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s