Hoe ziet de wereld eruit in het jaar 2100?

In 1973 verscheen Limits to Growth een rapport van de Club van Rome geschreven door Dennis Meadows en anderen. In het rapport waarschuwden de auteurs dat de hoeveelheid grondstoffen en de draagkracht van het natuurlijk milieu beperkt zijn: de menselijke populatie kan niet onbeperkt groeien, maar zal ergens in de 21e eeuw een maximum bereiken.

limits01

Volgens de Club van Rome bereikt de industriële produktie tussen 2010 en 2020 het maximum. Tot 2050 krimpt de industrie met 60%. In 2100 zal de industrie op Aarde weer net zo klein zijn als in 1900.
De voedselproduktie zal vanaf 2020 gaan dalen en in 2050 weer evengroot zijn als in 1960. Door de dalende voedselproduktie zal de wereldbevolking gaan afnemen. In 2050 zal de wereldbevolking weer evengroot zijn als nu. In 2100 zullen er minder mensen zijn dan nu, ongeveer 4 miljard.

In 2007 verscheen het Assessment Report 4 van het IPCC.
Volgens het IPCC zal de 21e eeuw heel anders verlopen. Het Intergouvernementeel Panel verwacht dat de CO2-uitstoot van de menselijke activiteiten zal blijven stijgen. IN sommige scenario’s zal de CO2-uitstoot na 2040 gaan dalen, in andere scenario’s stijgt de CO2-uitstoot ongehinderd tot ca. 2070 of tot 2100.

ipccar4co2

In alle scenario’s die het IPCC doorekent, is de CO2-uitstoot in het jaar 2050 hoger dan in het jaar 2000 (en ook hoger dan in 2012).
Men verwacht dat er in 2050 meer industrie zal zijn dan nu en dat er meer auto’s zullen rondrijden en meer vliegtuigen zullen vliegen.
Het IPCC is veel optimistischer over de economie dan de Club van Rome.

In de komende jaren zal blijken of de Grenzen aan de Groei van de Club van Rome echt bestaan. Als blijkt dat de industriële produktie niet verder groeit of zelfs gaat dalen, dan moeten we het boekje Limits to Growth nog maar eens uit de boekenkast gaan halen.

Advertenties

4 gedachten over “Hoe ziet de wereld eruit in het jaar 2100?

  1. Hans Verbeek

   Richard, ik vind het maar een uiterst magere poging van Lomborg.
   Hij zegt o.a. het volgende:

   their real weakness is the underlying assumption that planet Earth has finite, essential resources (such as oil, water, and grain) for which there are no substitutes. Few resources have turned out to be essential, since the demand for and the availability of the Earth’s resources adjust over time in accordance with technological progress and economic development.

   Hij denkt dus dat we aardolie volledig kunnen vervangen door biobrandstof, aardgas en benzine uit steenkool of dat vliegtuigen zullen gaan vliegen op elektriciteit of waterstof. En dat de wereldvoedselproduktie ook zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen kan groeien.
   We zullen het gaan zien. Ik denk dat Lomborg nog wel anders zal gaan piepen.

 1. Spechtje

  Ik ben deze grafiek voor het eerst tegen gekomen op de website van Paul Chefurka. (www.paulchefurka.ca)(approaching the limits to growth).
  En voor mij verklaart hij eigenlijk de hele huidige financiel-economische toestand.
  Daarom ook dat ik de politieke beloftes niet meer geloof, er zal geen groei meer komen, de schulden zullen niet afbetaald worden. En de bevolking zal dalen. Het enige waar ik nog stof tot discussie in zie is het tijdsframe. Er kunnen tijdelijke heroplevingen komen, maar die zullen gevolgd worden door een verdere economisch krimp.
  En als er een of andere limiet wordt weggewerkt door technologische innovatie of een baanbrekende uitvinding (wat ik ten zeerste betwijfel)zal er altijd wel een nieuwe limiet aan de horizon verschijnen. Is het geen gebrek aan ammoniumzouten voor de productie van kunstmest door duurder en minder beschikbaar methaan (cracking van aardgas, om het born-haber procede te voeden) dat zal het wel een gebrek aan fosfor zijn. Is het dat niet, dat is het wel een gebrek aan zoet water voor irrigatie. Je kan zeewater wel ‘ontzouten’, maar dat kost weer gigantisch veel energie. Enz, enz.
  De mensheid loopt gewoon tegen zijn ecologische limieten aan, en we zullen door moeder natuur terug binnen die limieten gedwongen worden.

  Verder, Hans, bedankt voor deze blog, of website, het heeft me enorm veel inzichtingen verschaft, en dingen doen begrijpen.
  Gelukkig dat er nog mensen zijn die op deze manier hun nek durven uitsteken. En de realiteit durven weergeven, ipv het “socialistische sprookje” waarin ze ons willen doen geloven, en wat tot ons aller ondergang zal leiden.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, Spechtje.
   Het zijn niet alleen de socialisten die sprookjes vertellen. De liberalen en kapitalisten beloven ook gouden bergen… die er niet zullen zijn.
   Maar niet te somber, Spechtje. We leven in een prachtige tijd en boffen dat we dit mogen meemaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s