Europa produceert steeds minder olie

Op theoildrum.com staat een mooi overzicht van de olieproduktie in de landen van de OECD (ofwel OESO, de club van rijke Westerse geïndustrialiseerde landen) geschreven door Eaun Mearns.
Het eerste plaatje van dit overzicht laat de gezamenlijke olieproduktie van West-Europese landen zien.

In januari 2002 werden er nog dagelijks 7 miljoen vaten opgepompt. Tien jaar later is die produktie gehalveerd: 3,5 miljoen vaten per dag.

Om dat verlies aan olie te vervangen moet Europa steeds meer olie invoeren.
In 2002 bedroeg het olieverbruik van de Europese Unie ruim 14 miljoen vaten per dag. Toen moest ongeveer 50% van die hoeveelheid, 7 miljoen vaten, van buiten Europa worden ingevoerd. Bij een olieprijs van ongeveer $25 per vat bedroeg die olie-importrekening $175 miljoen per dag, 63 miljard dollar per jaar.

In 2011 importeerde Europa ongeveer 10 miljoen vaten olie per dag tegen een gemiddelde prijs van $105 per vat. De olie-importrekening loopt daardoor op tot meer dan 1 miljard dollar per dag, 380 miljard dolar per jaar. Dat is zes keer zoveel als in 2002.

Vanwege die hoge kosten daalt het olieverbruik in Europa.

Het olieverbruik daalt doordat de auto’s zuiniger geworden zijn en doordat er minder gereden wordt. Maar het olieverbruik daalt ook doordat er steeds meer elektriciteit wordt opgewekt met wind- en zonne-energie. En de hoeveelheid elektriciteit die in Europa wordt opgewekt neemt sinds 2006 gestaag af.

Nieuw olieveld ontdekt in Nederlands deel van de Noordzee
Afgelopen week werd er in het Nederlands deel van de Noordzee een nieuw olieveld ontdekt. Volgens oliemaatschappij Wintershall zal het olieveld 30 miljoen vaten olie opleveren. Maar zijn dit soort olievelden in staat om de dalende trend te keren?
Als het 5 jaar duurt om die 30 miljoen vaten uit het olieveld te winnen, dan is de gemiddelde dagelijkse produktie 16 duizend vaten per dag. Dat is minder dan 0,5% van de huidige Europese produktie.
Of anders gezegd: die 30 miljoen vaten zijn net genoeg om Nederland gedurende één maand van aardolie te voorzien.
Is de exploitatie van dit soort kleine olievelden wel de moeite waard?

Om die 30 miljoen vaten olie te winnen zijn naar schatting 3 miljoen vaten olie nodig (bij een Energy Return on Energy Invested, EROEI, van 10). In geld uitgedrukt is dat momenteel 320 miljoen dollar. En dat is een behoorlijk bedrag om Nederland één maand langer van aardolie te kunnen voorzien.

De grote olievelden zijn lang geleden al ontdekt en geëxploiteerd. In de toekomst zullen er alleen nog kleine olieveldjes ontdekt worden, van 30 miljoen vaten en kleiner. Die trend is onomkeerbaar.
Op een gegeven moment zullen we ook olieveldjes ontdekken, die minder dan 1 miljoen vaten olie bevatten. Ik denk dat we die niet meer zullen gaan exloiteren: de kosten zullen in geen verhouding meer staan tot de opbrengsten. We zullen met oliewinning stoppen lang voordat alle olie op is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s