Update over zonnecyclus 24

De huidige zonnecyclus (nummer 24) loopt van begin 2009 tot 2020. En tijdens deze 11-jarige periode vertoont de Zon veel minder zonnevlekken dan tijdens de vorige cycli 17 tot en met 23. De zonne-activiteit is het komend decennium zo laag als zij was in de periode 1900 tot 1915.

In de eerste helft van 2013 zal de Zon de maximale activiteit van zonnecyclus 24 bereiken. David Hathaway van NASA verwacht dat het zonnevlekkengetal tijdens het maximum nog zal oplopen tot ongeveer 75.
In de grafiek hieronder zie je dat het zonnevlekkengetal de afgelopen maanden op 60 blijft steken.

Een ander belangrijk aspect van de zonne-activiteit is het magneetveld en de interactie van dat magneetveld met het magneetveld van de Aarde.
Hieronder zie je dat de Ap-index, een maat voor de sterkte vanhet zonnemagneetveld, veel lager is dan tijdens zonnecyclus 23 (van 1997-2008)

De Zon is een belangrijke factor voor het klimaat (en de temperatuur) op Aarde. Klimatologen verschillen nog van mening over het effect van een lagere zonne-activiteit op het klimaat.
Er zijn klimatologen die denken dat de invloed beperkt is en dat de temperatuur zal blijven stijgen vanwege de stijgende CO2-concentratie. Maar anderen denken dat een lange periode met minder zonnevlekken op Aarde zal zorgen voor afkoeling, zoals gedurende de Kleine IJstijd.

Het zal nog vele jaren duren voordat echt duidelijk wordt wat de invloed van de zonne-activiteit is. En zelfs als we weten hoe het zit, dan blijven we machteloos. We kunnen de zonne-activiteit niet beïnvloeden… we zullen ons moeten aanpassen aan de natuur.

5 gedachten over “Update over zonnecyclus 24

 1. Pingback: Update over zonnecyclus 24 | Een andere kijk op nieuws @infomagnl

 2. anja

  “klimatologen verschillen nog van mening”…
  nou, nee hoor, dat doen ze niet wanneer het gaat om de invloed van de zonne-activiteit en de invloed van CO2. het is kraakhelder, hoe dat in elkaar zit. je kan er hier meer over lezen (in het nederlands, zelfs!):
  http://www.skepticalscience.com/solar-activity-sunspots-global-warming.htm

  dit is een algemeen gebruikte argument uit de “we kunnen toch geen invloed uitoefenen, dus laten we maar liever niets doen” hoek.

  ik zelf ben eerder in de kamp van “we hebben het eigenlijk veel te laat gemaakt en er is geen enkele manier waarop we onze CO2 emissies snel genoeg omlaag kunnen krijgen om onder de 4-6C temperatuurverhoging te blijven dus zijn we zowiezo fubar”.

  (wat niet inhoudt dat ik adviseer om maar op te geven… ik ben ervoor om te blijven roeien tot het schip zinkt!)

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, Anja.
   Er zijn een paar klimatologen, die de invloed van Zon veel groter achten. Volgens de theorie van Henrik Svensmark zorgt een verzwakt magneetveld van de Zon voor meer bewolking op Aarde. Als het magneetveld van de Zon een langere periode zwak blijft, dan kan dat volgens Svensmark leiden tot afkoeling van het klimaat. In de komende 10 jaar zal blijken of er een kern van waarheid zit in die theorie.

   Ik ben er ook voor om vooral te blijven roeien en aan leuke, mooie dingen te blijven denken.

 3. Wim Jansen

  Hoe dan ook roeien of niet roeien Europa is qua stromingspatroon altijd de dupe zowel natuurlijk als financieel want de burger betaalt ook al komt het door de zon of door de kern van het Melkwegstelsel.

 4. Wim Jansen

  Als het op een Ijstijd gaat uitdraaien dan kan je maar beter gaan emigreren want dan is vooral de Benelux niet meer leefbaar door de aanhoudende regens en harde winden en daarna de felle afkoeling en strenge winters met nauwelijks een zomer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s