Koopkracht van Europeanen neemt verder af

Je hoort wel eens zeggen dat het uitblijven van economische groei komt doordat de consumenten de hand op de knip houden. De Europeanen geven minder uit en kopen minder omdat ze zich zorgen maken over hun toekomstige inkomen.
Als je kijkt naar de dalende winkelverkopen in de Europese Unie en de eurozone, dan zie je dat steeds meer consumenten de hand op de knip houden.

retailsalesokt2012

(bron: Eurostat)

In oktober van 2012 daalde de winkelverkoop met 1,2%.
In de 17 landen van de eurozone verkopen de winkels nu 2% minder dan in 2005.

Maar stel nu eens dat de consumenten de hand niet op de knip houden, maar nog steeds al hun geld uitgeven. Stel nu eens dat het inkomen van de Europeanen achterblijft bij de prijsstijgingen: de salarissen gaan niet omhoog, maar de prijzen van voedsel, brandstof en energie wel.
De afnemende koopkracht lijkt me een betere verklaring voor de afnemende winkelverkoop, dan het vergezochte ‘hand-op-de-knip-houden’.

2 gedachten over “Koopkracht van Europeanen neemt verder af

 1. Pingback: Koopkracht van Europeanen neemt verder af | Een andere kijk op nieuws @infomagnl

 2. paradoxnl

  De voor economische groei reeds structureel te dure energie en grondstoffen zijn in mijn ogen een sluipmoordenaar [voor de koopkracht van de burgers en de economie als geheel].

  Een heleboel redenen worden aangebracht om de economische stagnatie te verklaren en sommige van die redenen zullen mogelijk ook wel een belangrijke rol spelen.
  Echter, naar mijn bescheiden mening wordt de energiefactor nog steeds flink gebagatelliseerd.

  Het is natuurlijk speculeren, maar het zou me niet verbazen dat nog vele jaren lang een hele boel factoren aangewezen zullen worden ter verklaring waarom de wereldeconomie steeds meer aan het stagneren is, zonder de energie factor serieus te nemen. En naar mijn idee is de energiefactor de belangrijkste onderliggende reden voor de op structurele basis stagnerende wereldeconomie.

  Afwachten wat de toekomst gaat brengen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s