Olieprijs niet hoog genoeg om gigantische kosten terug te verdienen

oilprice2012

De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras moet onderdelen verkopen om het hoofd boven water te houden. Dat is merkwaardig, want Petrobras zou de nieuw ontdekte olievelden in het Santos-bekken gaan exploiteren.
De olievelden in het Santos-bekken waren de grootste olievondst in de afgelopen 30 jaar: er liggen naar schatting 33 miljard vaten olie op 5 km. diepte (de zee is daar 2 km diep). Voor de exploitatie van de olievelden zijn gigantische investeringen nodig: meer dan 225 miljard dollar.
In onderstaande video krijg je een idee welke inspanning er geleverd moet worden voordat het eerste vat olie van 8 km diepte naar boven gehaald kan worden.

Maar afgelopen zomer liet de hoogste baas van Petrobras weten dat de investeringen wat lager zullen uitvallen. De verwachte olieproduktie voor 2016 werd met 20% naar beneden bijgesteld tot 3,3 miljoen vaten per dag. De verwachting voor 2020 werd met 11% naar beneden bijgesteld tot 5,7 miljoen vaten per dag.

Investeerders maken zich zorgen over de financiële positie van Petrobras. De oliemaatschappij wil eigenlijk de benzineprijs in Brazilië verhogen om meer inkomsten te genereren. Maar de politici willen de inflatie niet nog hoger laten oplopen en houden prijsstijgingen voorlopig tegen.

Volgens Credit Suisse heeft Shell een minimumprijs van $103 voor een vat Brent-olie nodig om in 2013 na betaling van alle kosten nog dividend en rente te kunnen betalen. Voor oliemaatschappij BP is de benodigde minimumprijs zelfs $121 voor een vat Brent. Bij de huidige prijs van $107 krijgt BP een probleem.

Het beroemde Brent-olieveld in de Noordzee zal volgend jaar door Shell worden gesloten. De kosten van onderhoud en renovatie van de produktieplatforms zijn hoger dan de opbrengsten die na de renovatie nog te behalen zijn.

Vanwege de stijgende kosten zullen niet alle olievelden in produktie worden genomen. En olievelden op zee zullen niet helemaal worden leeggepompt: als de exploitatie van die velden meer kost dan het oplevert, zal men de resterende olie laten zitten… misschien wel voor eeuwig.

4 gedachten over “Olieprijs niet hoog genoeg om gigantische kosten terug te verdienen

 1. Hans

  De schatting is al bijgesteld. In je eerste link vermeld men nog 33 miljard vaten. In de tweede link(twee jaar later), tussen 9 en 15 Miljard vaten.

  Ik weet niet of ik goed geteld heb maar ik begrijp een beetje dat hier 10 keer zoveel olie inzit(uitgaande van 15 Miljard vaten) dan het Brent olieveld wat je onlangs aanhaalde(uitgaande van 20 jaar en 250.000 vaten per dag). Ik heb even voor het gemak(grofweg) geteld aan, 250.000 vaten per dag maal 300 dagen, maal 20 jaar, voor het Brent olieveld.

  Ik heb geen idee hoe groot de invloed was van het Brent veld op wereldschaal. Misschien kun je me dat iets verduidelijken, zodat ik een idee heb van deze gigantische vondst in Brazilie.

  Overigens wil men uit dit veld zo’n 16 keer meer olie per dag gaan halen, dan het Brent veld, als ik even uitga van 4 miljoen vaten per dag(3,3-5,7). Dat lijkt me niet zo’n goede ontwikkeling op het eerste gezicht(dat zou betekenen, dat het olieverbruik wereldwijd gigantische vormen aan zou(kunnen)gaan nemen. Maar nogmaals, ik heb geen idee van de wereldschaal waarover we praten.

  1. Hans Verbeek

   Hans, de cumulatieve olieprodkctie van het Brent-olieveld wordt door Jean Laherrere geschat op 2,2 miljard vaten.
   Maar het was olie van hoge kwaliteit en redelijk makkelijk winbaar uit de bodem van de Noordzee.

   De olie uit het Santos-bekken ligt op een plek waar de zee 2000 m. diep is. En er moet dan nog 5 km. diep geboord worden. Vergelijk het maar met het Macondo-project waarbij de Deepwater Horizon ingezet werd.

  2. paradoxnl

   Hans,

   1:
   Wat betreft de wereldschaal en om een en ander in perspectief te plaatsen:

   Jaarlijks worden er ruim 25 miljard vaten aan olie geconsumeerd.
   15 miljard vaten aan economisch winbare reserves is met het huidige olieverbruik van grofweg 85 miljoen vaten per dag binnen ruim een half jaar verbruikt.
   Bovendien is het erg duur (erg lastig) om de in dit artikel aangehaalde reserves te exploiteren (op te pompen).
   Als er niet snel bijvoorbeeld minimaal 200 miljard aan makkelijk (goedkoop) winbare oliereserves van goede kwaliteit ontdekt worden, zal vooral de nog steeds erg van olie afhankelijke transportsector en alle processen waarbij olie benodigd is, steeds moeilijker het hoofd boven water kunnen gaan houden met alle gevolgen van dien voor de reele economie als geheel.
   Vooral de super energie arme EG landen zitten [bezien vanuit een energieperspectief] in een erg lastig parket.

   2:
   Info uit Wiki

   “Brent-olie is een benchmark voor aardolie, een oliesoort die in de internationale oliehandel wordt gebruikt om olie met verschillende eigenschappen te classificeren. Iedere oliesoort heeft zijn eigen prijs.
   Aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten wordt geprijsd op basis van de prijs van Brent-olie.
   Een benchmark voor ruwe olie of marker crude is een ruwe-oliesoort waarvan de prijs dient als benchmark of referentiepunt voor andere oliesoorten. De marker crude is een veel verhandelde oliesoort en de prijzen van andere oliesoorten worden hiervan afgeleid door een korting of juist toeslag.”
   [einde info wiki]

   ‘Brent-olie’ is een lichte en zwavelarme oliesoort. Er zijn een heleboel olievelden met dezelfde soort olie zoals de olie die jarenlang uit het Brent olieveld gepompt werd. Alle bovenvermelde groepen landen die dezelfde oliesoort als uit het veld Brent verhandelen, hanteren voor die specifieke oliesoort de prijs die door de Benchmark “Brent” bepaald wordt. Ook al wordt er straks geen olie meer uit het Brent olie veld ‘gepompt’, dan nog zal men naar ik aanneem blijven spreken over de benchmark Brent-olie,

 2. Hans

  Heren, dank voor de reactie. Dit maakt het voor mij makkelijker het in perspectief te plaatsen. Goh. Dat betekent eigenlijk dat dit veld, afgezet tegen het jaarlijkse totale verbruik, geeneens zo veel is. Ik moet zeggen dat ik daar toch wel een beetje stil van word… Nogmaals dank voor de uitleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s