Peakvisvangst: visserij krimpt, viskwekerij groeit

287694591_9c71fdd3b4
foto: octal via Flickr

De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, verwacht dat de totale mondiale visvangst in 2012 90 miljoen ton zal bedragen; dat is 2% minder dan in 2011. En 4% lager dan de maximale mondiale visvangst van 1996.

indicator4_2012_wildfarmed

Als je die hoeveelheid gevangen vis deelt door het aantal mensen, dan is de daling nog dramatischer: van 17 kg vis per persoon in 1988 tot 13 kg in 2012.
Maar terwijl de visvangst al jaren min of meer constant gebleven is, stijgt de hoeveelheid gekweekte vis rap. Van 24 miljoen ton halverwege de jaren 90 tot 67 miljoen ton in 2012.

De ontwikkeling van de visserij in de afgelopen decennia is een klassiek voorbeeld van diminishing returns, afnemende meeropbrengst. Sinds 1950 is het cumulatieve motorvermogen van de mondiale visserijvloot vertienvoudigd. Maar de hoeveelheid vis, die gevangen wordt, is slechts verdubbeld. Het heeft weinig zin om met nog grotere schepen en netten te gaan vissen.

Viskwekerij heeft ook nadelen
Om vissen als zalm en tilapia te kweken heb je grote hoeveelheden visvoer nodig. Dat visvoer is hoofdzakelijk vismeel en visolie. Deels wordt dit gewonnen uit afval van visvangst. Bij stijgende vraag zal er steeds meer wild-gevangen vis worden verwerkt tot visvoer voor kwekerijen. De druk op de natuurlijke populaties neemt niet af.
Daarom experimenteert men nu met plantaardig eiwit: Tilapia groeit uitstekend op plantaardig eiwit.
Maar dan zien we hetzelfde probleem optreden als bij de veeteelt.
Er is veel plantaardig eiwit nodig om dierlijk eiwit te maken. Mensen kunnen beter direct plantaardig eiwit eten in plaats van vlees. Voor kweekvis geldt eigenlijk hetzelfde: we kunnen beter tilapia-voer eten dan tilapia.

Hieronder nog een tabel waarin dit wordt geïllustreerd.
Er is gekeken naar de netto opbrengst aan dierlijk eiwit voor verschillende diersoorten.

netprotein

Uit één gram kippenvoer ontstaat maar 0,25 gram kippenvlees.
Eém gram Tilapia-voer levert 0,025 tot 0,13 gram Tilapia-eiwit op.
En één gram zalm-voer levert hooguit 0,025 gram zalm op.
Vlees eten betekent altijd netto-energie-verlies.

6 gedachten over “Peakvisvangst: visserij krimpt, viskwekerij groeit

 1. Bemoeier

  Kweekvlees (vlees uit een lab.) wordt veel efficienter geproduceerd en met 0 dierenleed, hopelijk kun je dat alleen nog maar kopen in de toekomst.

   1. Bemoeier

    Misschien kun je dat vinden in de bronnen die bij het artikel “in 2012 eerste vlees zonder slachten” staan vermeld op Visionair.nl.

   2. cassandraclub Berichtauteur

    @Bemoeier: volgens een artikel van de University of Oxford en het Amsterdamse Swammerdam Instituut kan het kweken van vlees met lager energieverbruik, lager landgebruik, lagere uitstoot van broeikasgassen en lager waterverbruik dan normale veeteelt. Als men hydrolysaat van Cyanobacteriën als enige grondstof gebruikt.

    Klik om toegang te krijgen tot tuomisto_teixiera_de_mattos_cultured_meat_lca_es_t_published.pdf


    Ik weet niet of dit in de praktijk ook zo zal uitpakken.. En ik denk dat de schaalvergroting ook veel problemen met zich meebrengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s