Wordt het tekort op de handelsbalans van de VS door de FED bijgedrukt?

De Verenigde Staten voeren veel meer in dan ze exporteren. De grafiek heronder laat zien dat de waarde van de totale invoer al 25 jaar lang flink groter is dan de waarde van alle export. De Amerikanen hebben al 25 jaar lang een tekort op de handelsbalans.

1a160

(klik voor vergroting)

Tot het jaar 1999 was het tekort op de handelsbalans minder dan $10 miljard.
Maar in 2008 liep het tekort op tot meer dan $60 miljard, voornamelijk door de hoge aardolieprijs.
Begin 2009 was het tekort op de handelsbalans weer gedaald tot ca. 30 miljard dollar.
In de afgelopen maand liep dat tekort weer op naar 42,2 miljard dollar.

Om dat tekort op de handelsbalans te kunnen financieren lenen de Amerikanen almaar grotere bedragen. Particulieren lenen van banken voor een nieuw huis, voor hun studie of voor een nieuwe auto. Soms worden de leningen niet terugbetaald en blijft de bank zitten met onafgeloste schulden.
De Amerikaanse Federale Bank koopt de onafgeloste schulden over van de banken met spiksplinternieuwe dollars. Die dollars komen dus niet direct in de zak van de Amerikaanse burgers, maar zorgen er alleen voor dat de banken niet met onafgeloste schulden blijven zitten. De FED koopt elke maand voor 40 miljard dollar aan onafgeloste leningen op van banken. Dat bedrag is bijna evengroot.

Afgelopen week kondigde de directeur van de Federal Reserve aan dat de FED voortaan ook Amerikaanse staatsleningen gaat opkopen ter waarde van 45 miljard dollar. Bij elkaar bedraagt het stimuleringsprogramma van de FED dus 85 miljard dollar per maand ofwel 1020 miljard per jaar. Wall Street reageerde opgetogen over het nieuwe stimuleringsprogramma.Je kunt met die maandelijkse miljarden heel wat vaten olie voor kopen, zelfs peperdure moeilijk winbare olie uit teerzand of uit schalie.

Advertenties

3 gedachten over “Wordt het tekort op de handelsbalans van de VS door de FED bijgedrukt?

  1. Vrijbuiter

    dat is het voordeel van het hebben van de reserve munt van de wereld. Je kunt drukken wat je wilt, de wereld wil nog steeds dollars. Poetin noemde het financieel terrorisme, maar hij is natuuurlijk stikjaloers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s