Het grote graven in Mongolië

In Mongolie, ver weg van de industriesteden in Oost-China en Korea, leefden de mensen eeuwenlang als nomaden met hun kudden.
Maar nu gaat dat snel veranderen. Chinese en Australische mijnbouwmaatschappijen komen naar Mongolië om ertsen en steenkool op te graven.
De documentaire hieronder werd gemaakt door de Australische TV.

Is dit een kans voor de Mongolen om ook rijk en welvarend te worden?
Of wordt het afgelegen gebied over een paar decennia achtergelaten als een omgeploegde dorre woestenij?

Als ik die enorme graafmachines in de film zie en die enorme trucks zie rijden, denk ik aan de duizenden liters diesel, die elke dag nodig zijn om alles in beweging te houden. Het zal alleen maar duurder worden en men zal steeds dieper moeten graven. Het is niet duurzaam en vroeger of later zullen we ermee stoppen.

Een gedachte over “Het grote graven in Mongolië

  1. Hans

    Afgelopen zomer was ik in het Garzweiler tagebau gebied in West Duitsland(ongeveer 80 kilometer van de NL grens). Je weet wel waar de bruinkoolwinning plaats vind. Je kunt hier 4 keer per jaar een gratis rondleiding krijgen, onder leiding van een gids in een bus( Info op de Rwe site).Wikipedia:http://de.wikipedia.org/wiki/Tagebau_Garzweiler

    Behoorlijk indrukwekkend om hier de grootste machine’s ter wereld bezig te zien, de baggerraars.
    Een zo’n machine verbruikt net zoveel stroom, als een dorp van 17.000 inwoners per dag. Toch is het stroomverbruik van het hele gebied, maar 3,5% van de totale winning aan energie.

    Er moeten nog de nodige dorpen, compleet verplaats gaan worden en de grond word daarna geherkultiveerd. Dat laatste zal in Mongolie niet zo snel gaan gebeuren vrees ik. Toch altijd pijnlijk om te zien, dat zo’n gevoels en natuurmensen moeten wijken voor zoiets. Voor hun toch vaak een ver van mijn bed show.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s