Zal energiebesparing de levensverwachting bekorten?

In landen waar weinig energie wordt verbruikt, leven de mensen korter.
In Japan worden de mensen gemiddeld 82 jaar en ze gebruiken per 1000 inwoners dagelijks 34,4 vaten aardolie.
In Ethiopië worden de mensen slechts 55 jaar oud. Duizend Ethiopiërs gebruiken slechts een half vat olie per dag.
Het lijkt erop dat een hoger energiegebruik ervoor zorgt dat de mensen gemiddeld ouder worden. Als een land veel energie verbruikt, veel fabrieken en auto’s heeft, dan heeft het vaak ook een goede gezondheidszorg, goede riolering en voldoende voedsel.
In de grafiek hieronder heb ik het aardolieverbruik en de levensverwachting voor een aantal landen uitgezet.

In landen, die weinig energie verbruiken, zijn minder ziekenhuizen en gaan de mensen jonger dood.
Als wij in Europa minder olie gaan gebruiken, zal dan onze levensverwachting gaan dalen?
In Europa, in Japan en in de VS daalt het aardolieverbruik de afgelopen jaren. Betekent dit dat de levensverwachting zal gaan afnemen?

In Griekenland was het olieverbruik in 2006 nog dagelijks 40 vaten olie per 1000 inwoners. In 2011 was dat gedaald tot 30,5 vaten per 1000 Grieken.
In Ierland daalde het dagelijks olieverbruik van 1000 inwoners van 46 vaten in 2006 tot 32 vaten in 2011.
Vooralsnog heeft dat geen gevolgen voor de levensverwachting van de Ieren en de Grieken. In beide landen is de levensverwachting 79 jaar.

Maar als het olieverbruik blijft dalen en er over 15 jaar dagelijks nog maar 10 vaten olie voor 1000 inwoners beschikbaar zijn. En de overheid nog veel verder moet bezuinigen op gezondheidszorg. Zal dan de levensverwachting dalen naar 76 jaar, zoals in Albanië met een olieverbruik van 10,7 vaten per 1000 inwoners?
Of misschien wel naar 75 jaar zoals in Ecuador, waar het olieverbruik 13,5 vaten per 1000 inwoners bedraagt.

Advertenties

7 gedachten over “Zal energiebesparing de levensverwachting bekorten?

 1. Hans

  Het castreren van de “armen”. Ik vraag me sterk af of dat evolutionair gezien nu wel zo’n succes zal gaan blijken. Als dat proces(naar het zich laat aanzien) te snel verloopt, lijkt het me een recept voor chaos.

 2. Jip

  Wat een onzinartikel. Welvaart is inderdaad een drijvende kracht achter het olieverbruik en het verhoogt de levensverwachting, maar dat betekent niet dat uit het een het ander volgt.
  Het kan best zijn dat Nederland de laatste jaren minder olie verbruikt door de crisis, maar ondertussen stijgt de levensverwachting in een hoog tempo, dus gaat de theorie aan alle kanten mank. Daarvoor zijn toch te veel andere factoren in het spel (aanwezigheid van andere energiebronnen, betere behandelmethodes van ziektes, gezondere levensstijl dan vroeger, enz.).

  1. Hans Verbeek

   Hallo, Jip.
   De grafiek in dit plaatje laat duidelijk zien dat landen, die veel olie verbruiken, hebben een hoge welvaart (en dus een hoge levensverwachting). Landen, waar het olieverbruik per hoofd van de bevolking laag is, kennen een lage levensverwachting.
   Die lage levensverwachting is het gevolg van vele decennia van laag olieverbruik (en dus lage welvaart). Als het olieverbruik in Europa verder daalt en vele decennia laag blijft, dan verwacht ik dat de levensverwachting zal dalen.

   In het verleden, toen de mens nog geen beschikking had over aardolie, was overal de levensverwachting lager.

   1. Jip

    Om over de relatie tussen olieverbruik en levensverwachting iets te zeggen, is veel meer nodig dan deze analyse. Er is inderdaad een verband tussen olieconsumptie en levensverwachting, maar dat betekent niet dat uit het een het ander volgt. De olieconsumptie is m.i. veel meer een resultaat van het welvaartsniveau in een land dan andersom. Ook is het de vraag in hoeverre de resultaten van nu een voorspellende waarde hebben. Als de aardolie opraakt, zal er gekeken moeten worden naar andere energiebronnen. Ik verwacht niet dat de mensheid zo dom is dat de hele wereldeconomie instort als de fossiele brandstoffen op zijn. Dus zullen de effecten voor de gezondheidszorg wel meevallen.

    Daarnaast zie ik niet wat de vooruitgang in de medische wetenschap precies met de consumptie van aardolie heeft te maken. Zelfs als onze welvaart terugvalt tot die aan het begin van vorige eeuw, zie ik de levensverwachting niet tot de waardes van toen terugvallen. De in het verleden opgedane kennis blijft immers aanwezig.

    Kortom: er worden in het artikel veel verbanden aangehaald, maar ze missen de vereiste oorzaak-gevolgrelatie en zijn daarom van weinig waarde.

 3. Hans Verbeek

  Het is eigenlijk niet nodig om het oorzakelijk verband helemaal te doorgronden, Jip.
  De correlatie tussen olieverbruik en levensverwachting valt niet te ontkennen. Het is in mijn ogen geen toeval dat de bezuinigingen op de zorg plaatsvinden nu het aardolieverbruik in Europa afneemt. Nu de Grenzen aan de Groei bereikt zijn, zullen we ook harde keuzes moeten maken in de medische zorg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s