Klimaatverandering: Noordzee en Oostzee warmen niet langer op

De afgelopen 10 jaar warmt het klimaat niet verder op. Klimatologen weten nog niet waarom de opwarming van de periode 1980-2000 na de eeuwwisseling is gestopt. Ik ook niet. Maar dat de opwarming pauzeert blijkt uit steeds meer metingen.

NOAA, de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration, heeft een website waarop je de temperatuur van het zeewater overal ter wereld kunt nakijken.
Ik heb de zeewatertemperatuur van de Noordzee en de Oostzee over de afgelopen 12 jaar eens in een grafiek gezet.

ScreenHunter_01 Dec. 19 15.56

De groene lijn laat de maandelijkse gemiddelden zien van het stuk Oostzee tussen 55 en 59°NB en 17 en 21°OL. De lineaire trend, die de software berekent, duidt op een afkoeling van ca. 0,5°C in  12 jaar.
De blauwe lijn staat voor de maandelijkse gemiddelden van de Noordzee (tussen 53,5 en 58°NB en 0 en 8°OL). De blauwe lijn vertoont nagenoeg dezelfde curve als de groene lijn. De lineaire trend is ook voor de Noordzee dalend: ca. 0,5°C in 12 jaar tijd.

Een meetreeks van 12 jaar aan de korte kant. Het Alfred Wegener Instituut concludeert op een meetreeks van 50 jaar dat de Noordzee wel opwarmt. Of de recente afkoelende trend voor de Noordzee en Oostzee doorzet, zal in de komende jaren blijken.

Wat is de oorzaak?
De opwarming van de Noordzee in de afgelopen 50 jaar zal door de meeste wetenschappers worden toegeschreven aan de klimaatverandering als gevolg van de stijgende CO2-concentratie. De CO2-concentratie stijgt nog altijd, dus er moet een andere factor zijn, die de afgelopen 12 jaar het opwarmende effect van de stijgende CO2-concentratie neutraliseert. Wat zou die factor kunnen zijn? En heeft die factor in de afgelopen 50 jaar misschien bijgedragen aan de opwarming?

noordzee02

Advertenties

2 gedachten over “Klimaatverandering: Noordzee en Oostzee warmen niet langer op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s