Doemprofeten krijgen alweer ongelijk

deep impact

Het is 22 december 2012 en de wereld is niet vergaan. De mensen, die met de Maya-kalender in de hand, het einde van de wereld voorspelden werden niet echt serieus genomen. Gelukkig maar anders hadden veel mensen het afgelopen jaar erg rare dingen gedaan. Als je weet dat je niet lang meer te leven hebt, ga je misschien wel rare dingen doen.

Andere mensen, die hel en verdoemenis aankondigen, worden wel heel serieus genomen.
Dr. Ab Osterhaus dacht dat er miljoenen mensen ziek zouden worden van de Mexicaanse griep. De overheid startte campagnes en kocht miljoenen vaccins in. Ik denk dat veel mensen in die winter erg bang zijn geweest voor elk hoestje. En bang zijn vind niemand prettig.

President Bush en Tony Blair hebben de wereld banggemaakt voor de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein. Toen de mensen bang genoeg waren, zijn ze Irak binnengevallen om Saddam Hoessein als dictator af te zetten.
Tegenwoordig maken Isaëlische politici de inwoners van Israël bang voor de Iraanse atoombom. De angst bij de burgers wordt gebruikt om de verkiezingen te winnen en om meer geld uit te kunnen geven aan het leger.

Er zijn doemprofeten, die ons bangmaken voor peakoil.
Er zijn andere doemprofeten, die juist roepen dat er zoveel olie en steenkool gewonnen zal worden dat het klimaat onherstelbaar zal veranderen.
Al deze doemprofeten hebben gemeen dat ze mensen ongelukkig maken. Als je bang bent, ben je niet vrij en ben je ongelukkig.

Ik, schrijver van dit weblog, wil laten zien dat bang zijn niet helpt. Accepteer dat de mogelijkheden van de mensheid beperkt zijn en dat (vrijwel) niemand ouder zal worden dan 100 jaar. Breng de korte tijd, die je op aarde bent, niet door in angst.

2012 was een prachtig jaar

Advertenties

7 gedachten over “Doemprofeten krijgen alweer ongelijk

 1. Neven

  Hoofdzakelijk eens, behalve dat je door de angst heen moet. Het is een fase die je dwingt meer en verder na te denken. Ignorance is slechts bliss zo lang alles goed gaat.

  1. Hans Verbeek

   Neven, onze tijd om na te denken is beperkt. We zijn hier maar even en elke minuut komt maar één keer langs.Elke minuut in angst leven is er één te veel.
   Gelukkig hoeven we niet de hele dag te jagen en verzamelen om in leven te blijven, anders kwamen we niet eens aan nadenken en piekeren toe.

   1. Neven

    Hans, tijd is inderdaad schaars, maar ik ga er toch nog even op door.

    Elke minuut in angst leven is er één te veel.

    Dit is zeker waar, maar tegelijkertijd is het mijns inziens ook zo dat elke in onwetendheid geleefde minuut er één te veel is. Het richt, zoals we zien, enorm veel schade aan. Aan jezelf, maar ook aan anderen.

    Als je over bepaalde aspecten van de wereldproblematiek nadenkt, zal dat in eerste instantie angstig maken. Ik denk dat bijvoorbeeld iedereen die over peak oil begint na te denken, een fase heeft waarin de angst hem/haar om het hart slaat. Maar als je doordenkt, diep je je begrip verder uit, ga je automatisch actie ondernemen (begrijpen = doen) en valt de angst weg. De zorg blijft misschien, maar de angst verdwijnt.

    In die zin is naast de filosofische overweging ‘to be or not to be’ een minstens zo belangrijk dilemma: ‘to think or not to think’. Of zoals hier in de gemeente in Oostenrijk waar ik woon op een bord staat:

    Link voor het geval plaatje plaatsen niet lukt.

    Ik kies dan liever voor ‘nachdenken’. Hoe meer je dat doet, hoe moeilijker het voor anderen wordt om je bang te maken. Maar dan moet je wel zelf even door die initiële angst heen.

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Een paar jaar geleden, toen ik besefte wat peakoil of Limits to Growth met onze samenleving zal doen, heb ik een moeilijke periode doorgemaakt.
    In de documentaire Blind Spot vertelt Jason Bradford over zijn wakker worden. Hij beschrijft precies mijn ervaring.

  1. Neven

   Vooral ook als het gecombineerd is met de verdovende werking van afleiding en consumptie.

   Maar de voornaamste reden dat het werkt is omdat het gros van de mensen graag onder de duim gehouden worden. Zekerheid (of beter gezegd: de illusie van zekerheid) wordt over het algemeen meer gewaardeerd dan vrijheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s