Zal de zeespiegel in 2013 stijgen?

Aan de Universiteit van Colorado bestudeert een groep wetenschappers de satellietmetingen van de zeespiegel. Al jarenlang publiceert de groep op gezette tijden de meetgegevens op hun website. Als je naar de satellietmetingen van de afgelopen 30 jaar kijkt, dan bedraagt de zeespiegelstijging gemiddeld 3,1 mm per jaar.

sl_ns_global

De laatste update dateert van 22 augstus 2012. De laatste metingen dateren van juni 2012.

Het is onduidelijk waarom de meetgegevens niet meer worden gepubliceerd. Misschien zijn de meetinstrumenten op de satellieten stuk. In dat geval zal de Universiteit van Colorado dat binnenkort wel melden.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de zeespiegel de laatste maanden veel minder stijgt. Vrijwel de gehele wetenschappelijke wereld gaat ervan uit dat de klimaatverandering ervoor zal zorgen dat de zeespiegel verder blijft stijgen.
Tijdens de klimaatconferentie in Doha werd er nog een rapport gepubliceerd waarin deskundigen beweerden dat de zeespiegel de afgelopen decennia steeds sneller stijgt. Als de satellietmetingen die bewering ontkrachten, dan kunnen ze misschien beter geheim gehouden blijven.

Ieder jaar daalt de zeespiegel een paar maanden. Als het winter is op het Noordelijk Halfrond, dan blijft er veel water in de vorm van sneeuw op de continenten liggen, daardoor is de zeespiegel tijdelijk lager.
Deze winter valt er wel heel veel sneeuw op het Noordelijk Halfrond. In de grafiek hieronder zie je dat de hoeveelheid sneeuw op het Noordelijk Halfrond in december 2012 een nieuw record bereikte.

nhland121

Door die recordhoeveelheid sneeuw op de continenten is de seizoensgebonden zeespiegeldaling vast groter dan normaal.
Als alle sneeuw op het Noordelijk Halfrond smelt, dan zal de zeespiegel wel weer even hoog worden als vorig jaar. Maar als er in het hooggebergte in Eurazië en Noord-Amerika in de zomer flink wat sneeuw blijft liggen, dan zou de zeespiegel in 2013 wel eens kunnen dalen.

Voorlopig wachten we nog maar even af of de Universiteit van Colorado de satellietmetingen weer gaat publiceren.

Update 22 januari 2013
Inmiddels heeft de Sea Level Group van de University van Colorado de nieuwste metingen gepubliceerd. In de onderstaande grafiek staan die metingen weergegeven.

ScreenHunter_02 Jan. 22 15.35

NB. de metingen van de sneeuwrijke maand december 2012 zijn nog niet verwerkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s