Lokale munteenheden in een lokale economie

Kun je in je eigen stad een eigen munteenheid invoeren?
Ja, dat kan. En in veel Transition Towns gebeurt dat ook al.

De waarde van officiële munteenheden, dollar, euro, pond enzovoorts, fluctueert sterk. In het jaar 2000 kon je met één euro nog 10 kuub aardgas kopen. In 2011 nog maar 4 kuub.
De centrale banken en de particuliere, commerciële banken kunnen vrijwel ongelimiteerd geld uitgeven in de vorm van leningen.
Het uitgeven van een lokale munteenheid kan veel directer door de gemeenschap worden gecontroleerd en zonodig worden beperkt.

In Groot-Brittannië worden al vele lokale munten uitgegeven: Lewes Pounds, Brixton Pounds, Bristol Pounds, Stroud Pounds, Totnes Pounds enzovoorts. Aan de naam van de munt kun je zien in welke plaats de munt gebruikt wordt.
De lokale munten zijn gekoppeld aan de nationale munt en worden beheerd door lokale organisaties, die een evengroot bedrag in de nationale munteenheid in kas houden, zodat je altijd je lokale valuta weer kunt inwisselen voor nationale valuta.

Het is de bedoeling dat burgers een deel van hun geld inwisselen voor de lokale valuta en dit bedrag besteden binnen de lokale gemeenschap. Ondernemers worden aangespoord om de lokale valuta te accepteren en zelf ook weer als betaalmiddel te gebruiken binnen de gemeenschap.
Sommige lokale valuta bestaan alleen in computergeheugens als tegoeden van deelnemers aan het netwerk. Hieronder zie je hoe dat werkt bij Brixton Pounds.

Lokale ondernemers kunnen er ook voor kiezen om hun werknemers deels uit te betalen in de lokale munt.
Dit systeem zal geleidelijk groeien en er hopelijk toe leiden dat de lokale economie binnen een gemeenschap belangrijker wordt. En op den duur moet de lokale economie minder gevoelig worden voor externe invloeden, zoals stijgende olieprijzen en overheidsbezuinigingen.

In Griekenland winnen de lokale valuta ook aan populariteit. Zo wennen de Grieken langzamerhand aan een leven zonder euro’s. Het uitstappen van Griekenland uit de eurozone, de Grexit, is in feite al begonnen.

Lees in het Engels meer over lokale valuta op resilience.org.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s