De Segway, de 3D-printer en fluorescerend asfalt

segwayfree
Je ziet bijna nooit meer een Segway in het straatbeeld. Een paar jaar geleden leek de Segway het vervoermiddel van de toekomst te worden. De verkoop van Segways is een beetje tegengevallen. Mensen besteden hun geld liever aan andere dingen of ze blijven toch liever lopen en fietsen.
Zo gaat het steeds vaker met nieuwe technologie. Niet alles wat uitvinders tegenwoordig bedenken is nodig, niet alles is een verbetering of verrijking van het leven.

Een andere uitvinding waar ik het nut niet van inzie is de 3D-printer.
Je kunt nu met je computer dingen ontwerpen en die dan laten maken door een 3D-printer. Bijna alles is mogelijk.
Maar als ik kijk wat de mens in de afgelopen 200.000 jaar al heeft gemaakt, dan zal de 3D-printer daar niet veel aan kunnen bijdragen.
Zonder computer is het wiel uitgevonden. De Egyptenaren maakten 3000 jaar geleden al prachtige hieroglyphen. De Venus van Willendorf is al 20.000 jaar oud. En onze voorouders maakten 100.000 jaar geleden al prachtige stenen werktuigen zonder 3D-technologie

De snelweg van de toekomst is weer zo’n nieuwe hype. Nog dit jaar zal er in Brabant een stukje snelweg komen met fluorescerende markeringsstrepen.
In de toekomst moeten er ook lichtgevende waarschuwingen op het asfalt verschijnen als het wegdek door bevriezing glad wordt. En zal er langs de weg LED-verlichting komen, die kan werken dankzij de luchtverplaatsing van de auto’s op de weg.

Het idee dat er onder een deel van de weg inductie-spoelen zullen komen om elektrische auto’s tijdens het rijden op te laden vind ik helemaal belachelijk.
Als je nou eerst eens een berekening maakt van de kosten en van de hoeveelheid energie, die er nodig is om een snelweg van de toekomst aan te leggen. Dan kom je er al snel achter dat het niet zal gaan lukken.
In de toekomst zullen we waarschijnlijk helemaal geen snelwegen meer nodig hebben omdat auto’s en brandstof alleen voor een kleine groep rijke mensen betaalbaar zullen zijn.

Een gedachte over “De Segway, de 3D-printer en fluorescerend asfalt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s