Promised Land: een film over schaliegas in de VS

promisedland

In maart 2013 kun je in Nederlandse bioscopen de film Promised Land van Gus van Sant bekijken.

De film gaat over een rustig stadje, McKinley, op het Amerikaanse platteland, waar twee vertegenwoordigers van een oliemaatschappij neerstrijken. Namens de oliemaatschappij proberen Matt Damon en Frances McDormand bij boeren in de omgeving de rechten te verkrijgen om te mogen boren naar schaliegas.
Het is geen film die alle voordelen en nadelen van schaliegas op een rijtje zet. Promised Land gaat over de beslissingen van de inwoners van McKinley en de gevolgen daarvan voor de onderlinge verhoudingen. Ook hoofdrolspeler Matt Damon begint te twijfelen of hij er wel goed aan doet om McKinley weg te rukken uit het verleden en het leven van de inwoners zo radicaal op zijn kop te zetten.

Ik verwacht niet dat Promised Land Oscars gaat winnen. Op IMDB krijgt de film voorlopig een magere 5,9.

Advertenties

2 gedachten over “Promised Land: een film over schaliegas in de VS

 1. Block

  Ga ik zeker eens bekijken als die uit is. Wat mij ook wel regelmatig stoort in de discussie dat fracking welvaart brengt. Men vergeet er gewoon bij te zeggen dat het allemaal enorm tijdelijk is.

  Kijk eens naar deze reportage. Er wordt geen woord gerept dat de bronnen leeg zijn na een 3 a 5 jaar en dan het hele circus verdwijnt naar een andere regio.

 2. Hans

  Ik heb de film zojuist bekeken. Er strijkt een inviral mentalist (weet even niet hoe ik dat moet vertalen) neer in het stadje om het verhaal van de vertegenwoordiger gasmaatschappij Global(Mat Damon) op losse schroeven te zetten. Op het einde van de film wordt deze ontmaskerd en blijkt de tegenstander ook een(geheim) persoon van de gasmaatschappij te zijn, om de mensen om de tuin te leiden, zodat ze toch maar met de gasmaatschappij in zee gaan. Treffend om te zien wat men allemaal niet voor een trucjes uit de kast weet te halen.

  De film is geen topper en het punt van Imdb(een mager zesje), is wel terecht(mijn mening).
  Wel vind ik dat Matt Damon, (zeer)goed acteert in deze film, vooral in de laatste 10 minuten van de film.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s