Oliewinning uit teerzand in Canada bron van giftige milieuvervuiling

Een groep wetenschappers, onder leiding van bioloog John Smol, onderzocht het water in de meren van de Canadese provincie Alberta. Ze ontdekten dat er nu veel meer polycyclische aromatische koolwaterstoffen in de meren zit dan in de jaren 60 van de vorige eeuw. In het slib van de afgelopen jaren zit 2 tot 23 keer zoveel van de kankerverwekkende koolwaterstoffen. De onderzoekers zien de winning van olie uit teerzand als de bron van de vervuiling.
Het onderzoek werd gefinancierd door de Canadese regering en werd gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Milieuactivisten en tegenstanders van de exploitatie van de teerzanden kunnen met dit rapport eisen dat de oliemaatschappijen maatregelen nemen om milieuvervuiling tegen te gaan. Die maatregelen zullen de dure teerzandolie nog veel duurder maken. Misschien wel zo duur dat bijna niemand die dure olie nog kan betalen.
Als de oliemaatschappijen geen milieubeschermende maatregelen nemen, dan zullen de activisten kunnen eisen dat de oliewinning wordt stopgezet. Of dat zal lukken lijkt mij erg onwaarschijnlijk.

In de videos hieronder kun je zien dat de exploitatie van de teerzanden een gigantisch project aan het worden is.

Deel 2

Deel 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s