Franse interventie in Mali: het nieuwe Vietnam

In 1954 verloren Franse strijdkrachten de slag bij Dien Bien Phu. Vietnamese opstandelingen wonnen de slag en later in 1954 werd de Unie van Indochina verdeeld in een communistisch Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam dat gesteund werd door de VS.
Het Franse leger wordt niet graag herinnerd aan de smadelijke nederlaag uit 1954. Het Franse leger komt liever met overwinningen in de krant.

Deze week boeken Franse militairen successen ver verwijderd van la Patrie, in het Afrikaanse Mali. Kunnen we het Franse militaire ingrijpen in Mali vergelijken met de Vietnam-oorlog, die begon in 1954 met de slag bij Dien Bien Phu en duurde tot 1975?
Ik denk van wel.

De Franse regering geeft als reden voor het ingrijpen het beschermen van Franse belangen in de regio en het beschermen van de regio tegen radicale islamitische strijders. In Vietnam vochten Fransen en Amerikanen tegen communistische rebellen. Het communisme was toen een evengrote bedreiging als het moslim-extremisme nu. Ik heb in commentaren het woord domino-effect al gehoord. De Amerikanen vreesden dat een communistisch Vietnam ertoe zou leiden dat de gehele regio communistisch zou worden. De Franse regering vreest

De tegenstanders in Mali zijn ook goed te vergelijken met de Vietcong. Het betreft slecht bewapende, maar zeer gedreven Malinezen, die streven naar een streng islamitische staat. De rebellen dragen geen uniformen en zijn niet goed te onderscheiden van de lokale bevolking. De rebellen kunnen waarschijnlijk ook rekenen op steun onder de lokale bevolking. Een langdurige burgeroorlog in Mali zal net als in Vietnam en Afghanistan leiden tot veel burgerslachtoffers, vooral door het hypermoderne wapentuig dat Westerse landen zullen inzetten.

Het is niet zeker dat Frankrijk (en het Westen) de rebellen in Mali zullen kunnen verslaan. Net als in Vietnam en in Afghanistan zijn de lokale strijders in het voordeel. De geschiedenis leert dat je geen oorlog kunt winnen  met vliegtuigen alleen en ik vraag me dan ook af waarom de Franse luchtmacht zoveel brandstof en bommen verspild aan een oorlog, die niet te winnen is zonder de inzet van duizenden militaire op de grond.

4 gedachten over “Franse interventie in Mali: het nieuwe Vietnam

 1. VachementBizarre

  Dat westerse mogendheden zich zonder duurzaam succes bemoeien met oorlogen die niet te winnen vallen, staat buiten kijf. Vietnam is daar inderdaad een goed voorbeeld van. Dien Bien Phu vergelijken met de huidige stand van zaken in Mali slaat echter volledig de plank mis. De slag bij Dien Bien Phu was een slag in de krochten van het Vietnameze regenwoud die werd uitgevochten tussen ongemotiveerde koloniale Franse legers (met waaronder veel Indochinezen en Afrikanen) tegen een gedreven Vietnameze overmacht. In Mali heb je het over rebellen die geen oerwoud hebben om zich te verstoppen, en in de woestijn worden bestookt door zowel franse straaljagers als Afrikaanse Unielegers. Ze worden in de tang genomen. In de woestijn gelden totaal andere wetten in de geschiedenis der oorlogen.
  Binnen enkele dagen wisten de Amerikanen de Irakezen te verslaan tijdens Desert Storm in de vroege jaren negentig. Een piece of cake. Met een leger van tanks en straaljagers verdreven zij ‘Blitzkrieg style’ de voetsoldaten van bananenrepubliek Irak.
  Zowel in getale als in slagkracht zijn de rebellen in Mali bovendien nog niet eens een fractie van wat de communistische gerueilla voorstelde in Vietnam. Daarnaast vind ik je vergelijking tussen het gevaar van het communisme tijdens de koude oorlog en de huidige dreiging van het moslim terrorisme weliswaar gedurfd, maar ongefundeerd. Enkele decennia geleden was de wereld verdeeld in een groot communistisch blok, een kapitalistisch blok en de landen van ‘de derde weg’ (waaronder een hoop ontwikkelingslande). De Sovjetunie was een wereldmacht die de VS in zijn hegemonie direct bedreigde. Het moslimterrorisme is een wereldwijde sekte die niet in de toonaangevende landen (of uberhaupt in een land regeert, kan het moslimterrorisme wel regeren? Noem mij eens een voorbeeld) met de scepter zwaait en de VS dus daarom ook niet direct bedreigd.In het moslimterrorisme ziet het westen weliswaar een grote dreiging, maar niet in de ondermijning van het eigen gezag, zoals dat in de koude oorlog wel zo was. De Amerikanen en de NAVO zitten in de broeinesten van het moslimterrorisme, bezetten de landen (irak tot voor kort en tot op heden afghanistan) en bombarderen pakistan. Het onmogelijk om het moslimterrorisme uberhaupt uit te kunnen roeien in deze regio. Het kat muis spelletje, daar heb je gelijk in. Een wespennest waar Nederland zich terecht uit heeft teruggetrokken.

  Bovendien zie ik in Mali eerder een situatie voltrekken waarin de rebellen zoveel mogelijk weg worden gebombardeerd met superieure straaljagertechniek, Daarnaast heeft de Afrikaanse unie op termijn geen kind aan die Malinese rebellen. Ze zijn als ratten in de val gevangen in de woestijn. Zelfs de ooit zo ijzersterke Al Shabab werd recentelijk verslagen door legers van de Afrikaanse unie. Frankrijk leert bovendien van het verleden. Nooit weer zal zij een tweede Dien Bien Phu scenario willen zien voltrekken, daarom hield het zich onder meer afzijdig van de oorlog in Irak. Zoals de Franse officier in de film Apocalypse Now zegt in zijn hut in de Vietnameze jungle: ‘ne jamais Dien Bien Phu!’.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je uitgebreide reactie, Vachement.
   Inderdaad, de woestijn is niet te vergelijken met het regenwoud van Vietnam. En de moslimrebellen zijn niet zo sterk als de Vietcong destijds.
   Maar toch zie ik wel overeenkomsten.
   Zoals 50 jaar geleden het communisme te vuur en te zwaard werd bestreden, zo is nu het moslimextremisme de ideologische vijand van Europa en Noord-Amerika. Het moslimextremisme wordt ook gebruikt om neokoloniale belangen te verdedigen en om veiligheidsdiensten meer armslag te geven.

   Ik vind het hypocriet om dictators als Assad en Gadaffi te veroordelen omdat zij vliegtuigen en artillerie inzetten tegen rebellen en vervolgens zelf met hypermoderne vliegtuigen licht bewapende rebellen in Afghanistan en Mali te bombarderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s