Aardolieverbruik en bevolkingsontwikkeling in Europa

In Europa is het aardolieverbruik aan het dalen. Het aardolieverbruik in de Europese Unie bedroeg in 2006 nog meer dan 15 miljoen vaten per dag. In 2011 was dat afgenomen tot 13,48 miljoen vaten.

ScreenHunter_01 Jan. 14 18.54

Omdat aardolie steeds moeilijker te winnen is en schaars zal gaan worden, kunnen we verwachten dat het aardolieverbruik in Europa verder zal afnemen.

Op het weblog Crash_Watcher wordt een verband gelegd tussen de afname van het aardolieverbruik en de afname van de bevolking.
Over de afgelopen decennia is de bevolkingsgroei in Europa sterk afgenomen.

In 1965 groeide de Europese bevolking nog met 0,8% per jaar. In de afgelopen jaren ligt de groei op 0,1% per jaar.
Als deze trend doorzet zal de Europese bevolking na 2022 gaan krimpen. In 2065 zal de bevolking met 0,65% per jaar krimpen.

Volgens Crash_Watcher zal de bevolking van Europa blijven groeien tot 2022. Dan zal een maximale bevolking bereikt worden van 603 miljoen inwoners. Daarna zal de bevolking gaan krimpen. In de grafiek hieronder zie je de bevolkingspiek in Europa en het afnemend aardolieverbruik.

Dit soort voorspellingen is niet erg populair. Voorspellingen komen niet altijd uit. Maar het lijkt mij heel plausibel dat een lager olieverbruik zal leiden tot minder medische zorg en dus een lagere levensverwachting en een krimp van de bevolking.

Crash_Watcher bekijkt ook de ontwikkeling van olieverbruik en bevolking in Japan en Noord-Amerika.

Een gedachte over “Aardolieverbruik en bevolkingsontwikkeling in Europa

  1. John Jorna

    In veel Europese landen is het geboortecijfer al heel lang laag. Dat leidt niet onmiddellijk tot een bevolkingsafname. Het sterftecijfer is ook nog laag, maar gaat stijgen doordat het percentage ouderen toeneemt. In een bejaardentehuis is het geboortecijfer laag en het sterftecijfer hoog. De leeftijdsgroep, die veel auto rijdt is al aan het krimpen. Er zijn al landen met een sterfte-overschot. Migratie compenseert dat niet of slechts ten dele.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s