Stopt de globalisering in 2013?

globalization

Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne van 2012 dook ineens het begrip ‘insourcing‘ op. De presidentskandidaten wilden banen, die waren verdwenen naar lagelonenlanden, terughalen naar Amerika om de werkeloosheid te verlagen. In 2013 is dat terughalen van banen al begonnen.

Peakoil-profeten roepen al jaren dat de hoge olieprijs het te duur zal maken om spullen in lagelonenlanden, zoals China, te laten maken. James Howard Kunstler voorspelt dat 2013 het jaar wordt waarin de Chinese export zal stilvallen. Hij zegt dat ‘economische entropie een einde zal maken aan China’s voordelige concurrentiepositie van lage lonen, investeringskapitaal, voorraden en een regering, die niet gehinderd wordt door oppositie en verkiezingen.’

Uit de mond van peakoilprofeten is dat geen nieuws.
Maar nu begint deze ontwikkeling op te duiken in andere nieuwsmedia.
Neem bijvoorbeeld de Washington Post: columnist Robert Samuelson schrijft:

“Decennia lang hebben groeiende goederenstromen, internationale handel en groeiende investeringen economische groei aangedreven. Maar nu gebeurt er iets vreemds: de stroom van geld en goederen is gestopt met groeien of is zelfs aan het krimpen.”

Er zijn voorbeelden genoeg. Apple laat weer een deel van zijn computers in de VS maken en niet meer in China. General Electric maakt weer waterkokers en koelkasten in Kentucky in plaats van in Mexico en China. Liftenfabriek Otis verplaatste een deel van de produktie van Mexico naar South-Carolina. En Wham-O frisbees komen niet meer uit China maar uit California.

Waarom? Omdat de loonkosten in Azië en de transportkosten stijgen. Het wordt langzamerhand goedkoper om spullen te maken in het land waar ze verkocht worden.
Robert Samuelson schrijft het begrip peakoil niet in zijn columns. Maar hij ziet misschien wel in dat we op een eindige planeet wonen met beperkte voorraden grondstoffen. Als de economie niet meer kan groeien, dan moeten we alternatieve manier bedenken om welvarend te worden.

(de originele tekst van Erik Curren op Resilience.org is wat langer)

(Lees ook: Earth is not a global village: Start living more locally before it’s too late van Ellen La Conte op Resilience.org)

Een gedachte over “Stopt de globalisering in 2013?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s