Europese economie blijft een zorgenkindje

De industriële produktie in de Europese Unie was in november 2012 0,3% lager dan de maand ervoor. In vergelijking met november 2011 is de daling zelfs 3,3%.

De krimp van de Europese industrie blijkt pas goed als je de huidige produktie vergelijkt met de produktie uit 2007 en 2008.
In onderstaande grafiek is de waarde 100 toegekend aan de gemiddelde produktie van 2005.

ScreenHunter_01 Jan. 16 16.54

Begin 2008 piekte de industriële produktie met een index van meer dan 110.
De produktie-index van november 2012 bedraagt voor de Europese Unie 97 en voor de de eurozone zelfs 96,2.

De Europese industrie maakt nu minder spullen dan in 2005 en de produktie zal in 2013 nog verder gaan afnemen.

De Europese handelsbalans
Eurostat meldt dat de eurozone in november 2012 een handelsoverschot noteerde van 13,7 miljard euro. In november 2011 was dat maar 4,9 miljard.
Het cumulatieve handelsoverschot van de eurozone over 2012 (t/m oktober) komt uit op 61,8 miljard euro. Terwijl de eurozone over dezelfde periode in 2011 nog een handelstekort van 28,6 miljard euro werd opgetekend.
Het lijkt dus beter te gaan met de landen in de eurozone.

Maar….

de energierekening van de eurozone loopt steeds verder op. In de eerste 10 maanden van 2012 importeerde de eurozone voor 392 miljard euro aan energie. In de eerste 10 maanden van 2011 was dat maar 351,2 miljard euro. De energierekening van de eurozone stijgt met 12% per jaar.
De energierekening van de Europese Unie (27 Europese landen) steeg over de eerste 10 maanden van 2012 ook met 12% van 403 miljard euro naar 450 miljard.

Lees het hele rapport op de website van Eurostat

3 gedachten over “Europese economie blijft een zorgenkindje

 1. jhaand

  Vooralsnog is er naar mijn idee niks mis met het aantal spullen wat er geproduceerd en verkocht word (afzet) maar hebben omzetten een probleem.
  Productie optimalisaties, mechanisatie en concurrentie zorgt ervoor dat de industrie een hogere afzet (spullen) kan realiseren maar hiervoor minder omzet. Het kost steeds meer moeite om dezelfde economische groei te realiseren.

  Philips laat z’n scheermachines weer in Drachten maken. Alleen werken er nu maar 28 mensen en tientallen robots. Dus minder werkgelegenheid en meer energie nodig.

   1. jhaand

    Dat ben ik helemaal met je eens.
    Voor Philips en andere grote bedrijven ben ik ook een verschrikkelijke consument. Ik koop doorgaans alleen spullen die ik echt gebruik en dan gebruik ik ze nog veel te lang.

    Mijn opmerking ging erover dat de omzetten dalen en dat dan ook automatisch het aantal geproduceerde spullen zou dalen. Deels klopt dit. Consumenten kunnen minder kopen en geven dus minder uit.
    Aan de andere kant kunnen er ook meer spullen gemaakt worden voor dezelfde prijs en minder werknemers. Bij een open en transparante markt zullen door concurrentie ook de verkoopprijzen dalen, wat voor een lagere omzet zorgt. De afzet blijft hetzelfde.

    Een resultaat daarvan is dat bedrijven gaan klagen dat de omzet daalt, de consumenten klagen dat ze geen werk hebben en uiteindelijk komen er genoeg spullen om iedereen in z’n onderhoud te voorzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s