Euthanasie: van misdaad naar maatschappelijke plicht

Een maand geleden zag ik de film Amour van Michael Haneke.
De bekroonde film vertelt het verhaal van een bejaard echtpaar, waarvan de vrouw getroffen wordt door een beroerte en dementie. De man, Georges, verzorgt zijn vrouw thuis, met hulp van een verpleegster. De vrouw krijgt een tweede beroerte en uiteindelijk kan Georges de uitzichtloze aftakeling van zijn vrouw niet langer verdragen. Hij maakt actief een einde aan het lijden.

In veel landen is euthanasie strafbaar. Zelfs in Nederland is euthanasie of hulp bij zelfdoding nog strafbaar. Behalve voor artsen, die aan in de wet geformuleerde zorgvuldigheidseisen voldaan hebben: zij worden niet meer vervolgd.

De film Amour laat zien dat overal in de Westerse wereld euthanasie bespreekbaar aan het worden is. In 2005 werd zelfs in de conservatieve VS euthanasie bespreekbaar: na maandenlang juridisch touwtrekken mocht Terry Schiavo, die al 15 jaar in coma lag, sterven.
De komende jaren zullen er in de Westerse wereld grenzen gesteld worden aan de medische zorg voor ouderen. Het wordt simpelweg onbetaalbaar om alle medische zorg, die technisch mogelijk is, te blijven geven aan bejaarden, die al een mooi en lang leven gehad hebben. Minister Edith Schippers wil fors bezuinigen op de ouderenzorg in Nederland. Dit zal er ongetwijfeld toe leiden dat grenzen worden gesteld aan de medische behandeling van hoogbejaarden.

In Japan was Taro Aso, de 72-jarige minister van Financiën, veel directer. Tijdens een conferentie over sociale hervormingen riep hij hoogbejaarde Japanners op om ‘op te schieten en te sterven‘.
Taro Aso is zelf 72 en voegde aan zijn oproep toe, dat hij ook al in zijn testament had opgenomen tijdig te willen sterven en af te zullen zien van levensreddende operaties.

Volgens de overlevering offerden oudere Inuit-vrouwen (en mannen) zich op in tijden van hongersnood. Zij verlieten de stam en liepen de dood in de poolnacht tegemoet. Er zijn in Japan vast ook bejaarden, die op dit moment denken aan dat verhaal.

2 gedachten over “Euthanasie: van misdaad naar maatschappelijke plicht

  1. Piet

    Tja, als je geboren wordt krijg je meteen een sofinummer en je moet zo snel mogelijk productief worden en zodra je geld gaat kosten kun je maar zo snel mogelijk verdwijnen.

  2. Piet

    Tja, je moet geld verdienen voor de maatschappij en zodra jij geld gaat kosten moet je weg, de wereld wordt meer en meer asociaal, behalve als je rijk bent dan is alles mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s