Opwarming van het klimaat gaat trager dan tien jaar geleden

De afgelopen 13 jaar gaat de opwarming van het klimaat langzamer. De jaren 2011 en 2012 staan weliswaar in de top-10 van warmste jaren, maar de stijging van de temperatuur in de laatste 13 jaar is kleiner dan de stijging in de periode daarvoor.

Volgens de projecties van het IPCC zou een opwarming met 0,2°C per decennium uiteindelijk leiden tot een opwarming van 2°C in 2100. Maar de grafiek hierboven laat zien dat de opwarming over het afgelopen decennium minder dan 0,1°C bedraagt. Als deze trend zich doorzet, dan zal de temperatuur in het jaar 2100 slechts 1°C hoger zijn dan nu. Dat is natuurlijk heel goed nieuws.

Brits Met Office voorziet minder warm decennium
Het gerenommeerde Britse Met Office heeft haar lange termijnvoorspelling voor de temperatuur naar beneden bijgesteld. Voor de periode 2013-2017 verwachten de onderzoekers een gemiddelde mondiale temperatuur die 0,43°C boven het langjarig gemiddelde ligt. Een jaar geleden verwachtte men nog een gemiddelde van 0,54°C boven het langjarig gemiddelde voor de periode 2012-2016.

metoffice

Klimaatscenario’s van het KNMI
In 2013 zal het KNMI haar klimaatscenario’s, daterend uit 2006, evalueren. Laat in 2013, nadat het 5e Assessment Report van het IPCC is uitgekomen, zal het KNMI nieuwe klimaatscenario’s publiceren. Op 25 maart is er een minisymposium over de manier waarop deze scenario’s tot stand komen.
Er is alvast een brochure uitgegeven als opwarmertje (knipoog) voor de nieuwe klimaatscenario’s. Ik ben benieuwd of het KNMI tot dezelfde minder warme conclusie zal komen als het Met Office.

ScreenHunter_01 Jan. 27 12.48

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s