Is economische groei mogelijk zonder groei van de olieproduktie?

De afgelopen jaren stagneert de economische groei in grote delen van de wereld. Overheden proberen de groei op te wekken door meer geld in de economie te pompen. Maar alle leningen, die centrale banken verstrekken aan overheden en particuliere banken, leiden niet tot stijgende winkelverkopen en stijgende huizenprijzen. Alle kwantitatieve verruiming verdwijnt in afschrijvingen en kapitaalbuffers van banken of wordt gebruikt om het tekort op de handelsbalans weg te werken.

In de afgelopen 10 jaar is de mondiale aardolieproduktie niet verder gestegen.
Sinds 2004 produceren alle oliebronnen van de wereld gezamenlijk 72 tot 76 miljoen vaten olie per dag.

Global-Crude-Plus-C

De afgelopen 10 jaar zijn de uitgaven voor oliewinning sterk gestegen. Tussen 2005 en 2012 verdubbelden de investeringen in oliewinning van $300 miljard naar $600 miljard.

Koptis-CapEx-600-billion

Deze enorme investeringen hebben niet geleid tot een substantiële toename in de olieproduktie.

De extra inspanning die de wereld die in de laatste jaren doet om olie te winnen, kost energie ofwel olie. De winning van olie kost steeds meer olie en daardoor blijft er minder olie (energie) over voor andere economische activiteiten.

De vooruitzichten zijn niet goed. Deskundigen verwachten de komende jaren een daling van de mondiale olieproduktie. In 2030 zullen de bestaande olievelden nog maar 43 miljoen vaten per dag produceren.

OIL-Sweetnam-Graph-2013-580x

We kunnen proberen om meer energie te halen uit duurzame bronnen zoals wind- en zonne-energie. En we kunnen de aardolie nog efficiënter gaan gebruiken. Maar zelfs dan zullen de industriële produktie en de winkelverkopen blijven dalen.

Lees verder op Peakprosperity.com

Advertenties

10 gedachten over “Is economische groei mogelijk zonder groei van de olieproduktie?

   1. Richard

    Tuurlijk wel.

    Als de Amerikanen hun eigen olie gaan oppompen dan importeren ze minder. Dan zakt de prijs wereldwijd. Dat is goed voor iedereen want geld geven aan islamitische fascisten of de Russische maffia is geen goed plan.

    Het maakt niet uit waar de olie vandaan komt, als het maar meer is.

   2. cassandraclub Berichtauteur

    “Het maakt niet uit waar de olie vandaan komt, als het maar meer is.”

    De hoeveelheid olie op aarde is een eindige hoeveelheid. De hoeveelheid olie, die dagelijks geproduceerd wordt, groeit de laatste 10 jaar niet meer.
    Op veel plaatsen in de wereld daalt de hoeveelheid olie, die geproduceerd wordt. De olieproduktie in de VS daalt al sinds 1970 tot 2011. Denk je nu echt dat de lichte stijging van afgelopen jaar nog 30 jaar zal doorzetten?

   3. Richard

    Hans,

    Laat ik het anders zeggen. Hoe lang moet peak oil nog vooruitgeschoven worden voordat je door hebt dat de wereld misschien iets ingewikkelder in elkaar zit?

    Als binnen nu en -zeg- 5 jaar de olieproductie nog steeds blijft stijgen en de apocalyps niet is uitgebroken -helaas!-, geef je dan toe dat je misschien iets over het hoofd hebt gezien?

   4. cassandraclub Berichtauteur

    Richard, de mondiale olieproduktie stijgt helemaal niet.
    In de VS kan men door duizenden gaten te boren, tijdelijk de olieproduktie verhogen. Maar de benzineprijzen in de VS dalen daardoor niet.
    Het lijkt me sterk dat de Amerikaanse olieproduktie 5 jaar lang kan blijven groeien.

 1. paradoxnl

  Richard,

  Het artikel waar de link naar verwijst is niet open voor commentaar.
  Er zijn heel wat flink kritische kanttekeningen te plaatsen bij het artikel. Bijvoorbeeld (in kader van de ‘shale oil revolutie’) termen als ‘abundant’ en ‘revolution’ in een geheel ander (veel somberder en naar mijn idee realistischer) perspectief te plaatsen.

  1. Richard

   D’r worden miljarden ingestopt.

   Put your money where your mouth is. Als jij denkt dat het allemaal zwaar gaat tegenvallen, neem dan een extra hypotheek en koop een paar call opties. Heb je meer geld dan God.

   Doe je dat niet, wees dan mans genoeg om te erkennen dat je maar wat loopt te doemdenken.

   1. paradoxnl

    Richard,

    Ik ben geen belegger.
    Het is persoonlijk: luxe is voor mij niet zo belangrijk. Zo lang aan basale behoeften voldaan kan worden is het prima voor mij.
    Minder materiele luxe is echt niet het eind van de wereld.

    Om de tight oil productie (uit shalie formaties) in de VS op basis van wat ik gelezen heb in perspectief te plaatsen het volgende:

    – Deze bedraag momenteel grofweg 1 miljoen vaten per dag.

    – Prognoses over het toekomstig productiepotentiaal varieren vanaf maximaal 1,7 miljoen vaten per dag tot maximaal bijna 4 miljoen vaten per dag rond vanaf grofweg het jaar 2020.
    De wereld verbruikt dagelijks grofweg 90 miljoen olievaten per dag. De geschatte economisch winbare reserves aan tight oil in de shalie formaties in de VS bedragen grofweg zo een 8 a 20 miljard vaten (van de grofweg in totaal 400 miljard vaten ‘in place’ aan tight oil in de shalie formaties). De wereld verbruik ruim 30 miljard vaten aan olie per jaar.

    – Heel belangrijk: De productie kosten zijn erg hoog, varieren van ongeveer 55 dollar tot ruim meer dan 85 dollar per vat….

    – De boorputten vertonen al gedurende het eerste jaar al flinke productiedalingen => Er dienen in steeds hoger tempo boorputten bij geplaatst te worden om de productie te laten stijgen…de productie kosten zijn niet voor niets zo hoog….
    De hoop is dat er nog flink wat sweet spots bij gevonden worden, anders zal de olieproductie in de shale oil formaties nauwelijks meer toenemen , ondanks de relatief erg hoge olieprijzen,…recente signalen geven weinig hoop

    In onderstaand artikel met uitgebreide analyses wordt wat dieper ingegaan op het enorm aantal boorputten dat benodigd is om de olieproductie aldaar nog noemenswaardig te laten stijgen…Is Shale Oil Production from Bakken Headed for a Run with “The Red Queen”?
    http://www.theoildrum.com/node/9748

    ….

   2. paradoxnl

    En voor wie het interesseert:

    Een zeer recent artikel uit de hand van geoloog (en universitair docent) Dave Summers als reactie op onder andere het hierboven vermelde artikel (spreading an energy revolution):
    http://bittooth.blogspot.nl/2013/02/ogpss-future-bakken-production-and.html

    Hij is zacht uitgedrukt niet optimistisch over het toekomstige olieproductiepotentiaal van de shale oil formaties in de VS.
    Hij laat heel duidelijk merken dat hij het optimisme van het artikel (spreading an energy revolution) niet deelt. En hij doet het met de nodige onderbouwing….

    En Dave Summer is in mijn ogen meestal gematigd in zijn uitspraken. Als hij zich pessimistischer over dingen uitlaat is er naar mijn idee echt wel een reden voor……..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s