Stijgende energiekosten: een onomkeerbare trend

De olieprijs is weer geleidelijk aan het stijgen. Dat is geen teken van ‘economisch herstel’. Het is een gevolg van het feit dat er steeds meer dollars en euro’s bij komen, terwijl de olieproduktie niet stijgt.

ScreenHunter_01 Feb. 03 09.35

Maar tegelijkertijd kost het ook steeds meer energie om energie te verkrijgen.
Vroeger was oliewinning een makkie. Je boorde een gat in de grond en de olie spoot omhoog. Je hoefde maar heel weinig moeite te doen, je hoefde maar heel weinig energie te investeren. De netto-opbrengst aan energie was 80 of 100 keer zo hoog als de energie, die je had geïnvesteerd in het bouwen van een boortoren en het boren.

Hetzelfde gold voor gaswinning. In de jaren 60 zijn er maar weinig gaten geboord in Groningen en 50 jaar later komt daar nog altijd gas uit naar boven. De netto-opbrengst aan energie is misschien wel 50 keer zogroot als de hoeveelheid energie, die we in de exploitatie van het Groningse gasveld moeten steken.

Tegenwoordig kost winnen van olie veel meer moeite. Er moeten gigantische boorplatforms gebouwd worden, die 5 tot 10 km. diep moeten boren.
M.a.w. er worden al miljoenen vaten olie verbruikt bij het bouwen van de boorplatforms, voordat er ook maar één vat olie gewonnen is.
Bovendien zijn de olievelden, die nu nog over zijn, niet zo heel groot. De netto-opbrengst aan energie is hooguit 10 keer de hoeveelheid, die geïnvesteerd is.
Bij de winning van aardolie uit schaliegesteente of uit teerzand is de netto-opbrengst aan energie misschien maar 3 keer de hoeveelheid, die geïnvesteerd is.

Voor aardgas geldt hetzelfde. Aardgas uit schaliegesteente trillen (fracking) kost erg veel energie. En er zit veel minder aardgas in schaliegesteente, dan in de Groningse aardgasbel. Schaliegasbronnen zijn binnen 5 jaar uitgeput, terwijl de Groningse gasbel wil 60-70 jaar gas blijft geven.
Om de hoeveelheid schaliegas op peil te houden moeten er voortdurend nieuwe gaten geboord worden en moet er voortdurend gefrackt worden.
Er moet veel meer energie geïnvesteerd worden voor een lagere opbrengst. De netto-opbrengst aan energie zal lager zijn dan 10 keer de geïnvesteerde energie.

De netto-opbrengst aan energie, ook wel EROEI (Energy Return on Energy Invested) genoemd, zal nooit meer zo gunstig worden als in de 20e eeuw.
In het plaatje hieronder zie je de netto-energie-opbrengst (EROEI) voor een aantal energiebronnen. (klik voor vergroting)

eroeia

Samenvattend kun je zeggen dat in 2013 10% van alle energie, die gewonnen wordt, nodig is voor het winnen van fossiele brandstoffen (olie, gas en steenkool). De energiekosten van onze huidige levensstijl bedragen in 2013 ongeveer 10% van alle energie, die we winnen.
In de 20e eeuw was dat veel minder. Toen bedroegen de energiekosten slechts 2 tot 5%.
Hieronder een grafiek waarin de energiekosten voor onze levensstijl staan uitgezet tegen de gemiddelde EROEI van de energiebronnen (klik voor vergroting)

eroeib

Je leest en hoort in de media vaak economen vertellen over economische problemen. Maar je zult de economen nooit horen praten over de afnemende Energy Return on Energy invested (EROEI). Economen kennen dat concept gewoon niet.
En je zult helemaal niemand horen vertellen dat de trend naar een afnemende EROEI onomkeerbaar is.

Aanbevolen leesvoer: The Perfect Storm – Tim Morgan

3 gedachten over “Stijgende energiekosten: een onomkeerbare trend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s