Grenzen aan de groei van het steenkoolverbruik, zelfs voor China

Volgens deskundigen zit er nog genoeg steenkool in de aardkorst om het huidige verbruik nog 50 jaar voort te kunnen zetten. Maar daarbij moeten we ons wel realiseren dat de makkelijk winbare steenkool eerder zal opraken.
In Europa is het grootste gedeelte van de steenkool al opgestookt. Maar in Azië, Afrika en Australië ligt nog zeer veel steenkool.
China is de grootste gebruiker van steenkool. Bijna de helft van alle steenkool, die jaarlijks wordt opgegraven, wordt opgestookt in China. In 2011 bedroeg het steenkoolgebruik van China 3,8 miljard ton. De rest van de wereld gebruikte in 2011 4,3 miljard ton.
Het Chinese steenkoolverbruik is sinds 2000 spectaculair gestegen. Van 1,5 miljard ton tot naar schatting 3,9 miljard ton in 2012.

De Chinese overheid wil het gebruik van steenkool niet veel verder laten groeien. Men hoopt in 2015 het steenkoolverbruik te beperken tot 4 miljard ton.

coal

Het gebruik van steenkool moet worden beperkt omdat het transport van steenkool vanuit het westen van China naar het dichtbevolkte industriegebied in het oosten voor grote logistieke problemen zorgt. Het transportcapaciteit over de weg, over het spoor en over rivieren is beperkt en uitbreiding vergt gigantische investeringen.
Verder wil China veel meer elektriciteit gaan opwekken met windmolens.
Men streeft naar een verdubbeling van de capaciteit in 2015.

wind

Het Chinese steenkoolverbruik zal vermoedelijk pieken in 2015 en daarna gaan afnemen. Dit betekent een flinke streep door de plannen van steenkoolexporterende landen zoals Indonesië en Australië. Waarschijnlijk zal China in 2013 al minder steenkool importeren uit Australië en Indonesië.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s