Martin Sommer heeft geen verstand van schaliegas

loesjeschaliegas

In de Volkskrant (van zaterdag 9 feb.) schrijft politiek commentator Martin Sommer een jubelverhaal over schaliegas, naar aanleiding van een lezing van defensieprofessor Rob de Wijk. Sommer is door de Wijk’s loftuitingen helemaal om: schaliegas is een betrouwbare energiebron voor een zorgeloze toekomst.
Het lijkt te mooi om waar te zijn, net als de reclamespots van Icesave en Postkrediet…; en het is dus ook te mooi om waar te zijn.

Om schaliegas uit de grond te trillen zijn enorme investeringen nodig. Er moeten honderden (of zelfs duizenden) boorgaten geboord worden. In elk van die boorgaten moet een betonnen wand gegoten worden om instorten te voorkomen en te zorgen dat het grondwater niet vervuild wordt. In elk boorgat moeten onder hoge druk water, zand en chemicalien, geperst worden om het gesteente open te breken.
Al deze werkzaamheden kosten energie. Nog voordat er één kuub schaliegas gewonnen wordt, moet het energie-equivalent van honderden kubieke meters aardgas worden geïnvesteerd.

Voor de conventionele aardgaswinning, zoals bij de aardgasbel van Slochteren, zijn veel minder boringen nodig en hoeft er geen cocktail van water en chemicaliën in de grond geperst te worden. Bij conventionele aardgaswinning levert de investering van een kleine hoeveelheid energie misschien wel een honderdvoudig rendement op. De energie, die we al 50 jaar uit het Groningse aardgasveld halen, kostte maar weinig moeite. Het rendement van de investering is zeer hoog.

Het rendement van schaliegaswinning is veel lager. Misschien levert het gewonnen aardgas maar drie keer de hoeveelheid energie op, die erin gestoken is. Dat netto-energierendement (Energie Return on Energy Invested ofwel EROEI) is zo laag dat het schaliegas alleen voor heel belangrijke toepassingen zal worden gebruikt.

Martin Sommer en Rob de Wijk hebben geen besef van de werkelijke kosten van schaliegas. Zij kijken alleen naar de marktprijzen van aardgas in de VS en negeren de gigantische investeringen, die oliemaatschappijen de afgelopen jaren hebben gedaan. Veel schaliegasprojecten in de VS zijn verliesgevend, omdat er tijdelijk een overschot aan aardgas is op de Amerikaanse markt. Maar net als in de varkenscyclus zullen verlieslijdende ondernemers stoppen, zal het aanbod afnemen en zal de prijs weer gaan stijgen.

Het schaliegastijdperk zal ook veel korter duren dan het Slochteren-tijdperk. De gemiddelde gasproduktie van schaliegasbronnen daalt binnen 2 jaar met 70 tot 80%. Om de gasproduktie op hetzelfde peil te houden moeten er voortdurend nieuwe projecten worden gestart en nieuwe gaten worden geboord.
Ter vergelijking: een conventioneel aardgasveld, zoals Slochteren, produceert tientallen jaren dezelfde hoeveelheid aardgas.

Martin Sommer geeft in zijn verhaal toe dat hij geen verstand heeft van aardgas. Maar helaas laat hij zich meeslepen door jubelverhalen van de schaliegasindustrie. Ik hoop dat hij zich ook verdiept in de fysieke processen die nodig zijn om schaliegas te winnen. En nadenkt over de economische gevolgen van het lage netto-energierendement. Het is immers niet verboden om over die essentiële zaken na te denken.

2 gedachten over “Martin Sommer heeft geen verstand van schaliegas

 1. Pieter

  Schaliegas staat ter discussie. Een zorgvuldige afweging is belangrijk omdat daarmee eventuele effecten en schade van te voren in kaart kunnen worden gebracht. Er zijn echter nog verschillende andere oplossingen voor het energievraagstuk voor Nederland. Een beter milieu start bij jezelf.
  Donderdag 12 september 2013 is de dag van de duurzaamheid. Het is belangrijk dat huishoudens energiezuinig worden dat bespaard geld. Fossiele brandstoffen kunnen door een terugloop in energieverbruik ook langer worden benut. Duurzaamheid is de sleutel voor de toekomst. Nederland loopt op dit gebied al ruim achter op Duitsland. Op de beslissingen van de overheid hebben we geen invloed. Wel op ons eigen energieverbruik.
  Daarvoor is deze speciale cursus ontwikkelt.
  Hoe maak ik mijn huis energiezuinig
  Met de tips uit deze cursus kun je jouw huis verduurzamen en daarmee bijdragen aan een vermindering van de Co2 uitstoot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s