Banken houden de hand op de knip

Al het geld dat er in omloop is, is in de wereld gekomen als een lening van een bank. Als je daar aan twijfelt, bekijk dan de documentaire Money as a debt.

In de jaren voor 2008 waren banken erg makkelijk met het verstrekken van hypotheken en leningen. De voorwaarden voor verstrekken van hypotheken en tweede hypotheken werden steeds soepeler. De makelaars deden niet moeilijk, als zij huizen taxeerden en daardoor bleven de huizenprijzen stijgen.
Er was geen duister complot om een huizenbubbel te creëren. Iedereen profiteerde van de stijgende prijzen en de banken brachten op deze manier grote hoeveelheden geld in omloop.

Door de financiële crisis zijn banken erg voorzichtig geworden met het verstrekken van hypotheken. Opeens is het vertrouwen weg. De huizenprijzen dalen en niemand neemt nog een tweede hypotheek. Woningbezitters gaan juist hun hypotheek aflossen. De geldstroom vanuit de banken de economie in is veel kleiner geworden.

De consumenten hebben een lege knip
Voor 2008 stimuleerden de banken door hypotheken de economie. Consumenten konden makkelijk geld lenen en kochten er auto’s, TV’s en smartphones voor.
Na 2008 lenen de banken nauwelijks geld uit en daardoor hebben de consumenten geen geld meer in de knip. Consumenten willen wel een nieuwe keuken en een nieuwe auto. Maar ze krijgen geen tweede hypotheek meer en omdat de huizenprijzen dalen, lossen ze liever hun hypotheek af.

Consumenten krijgen alleen meer geld in hun portemonnee als de banken leningen gaan verstrekken: aan huizenkopers, aan huizenbezitters en aan bedrijven. Maar zolang de banken de hand op de knip houden, zullen de huizenprijzen en de winkelverkopen en de salarissen blijven dalen.

Als je Money as a debt heb begrepen, kun je hieronder deel 2 bekijken
Money As Debt II – Promises Unleashed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s