Grenzen aan de groei van het internet

Je had het zelf kunnen bedenken: ook het internet kan niet blijven groeien.
Het dataverkeer groeit harder dan de infrastructuur en loopt spaak. Eén expert denkt dat slimmer databeheer een oplossing kan zijn.

internetsouthpark

In een aflevering van South Park zien we dat het kloppend hart van het internet gevormd wordt door een reusachtige Linksys WRT54G router. Als het internet vastloopt hoef je alleen maar de stekker uit de moeder-router te halen en 10 sec. later er weer in te steken.

Het echte internet repareren is moeilijker. Geen paniek: het internet is niet kapot, nog niet tenminste. Maar Markus Hofmann, hoofd van Bell Labs Research, zegt dat we over 5 jaar een probleem krijgen. Dan zal het dataverkeer groter worden dan de kabels en de frequenties voor mobiel internet kunnen bevatten. Dan bereiken we peak-internet: het kan niet groter.

Scientific American interviewde Hofmann over de beperkingen van het netwerk en hoe we de capaciteit kunnen vergroten. Hofman vertelde: ‘We weten dat Moeder Natuur beperkingen oplegt aan de hoeveelheid informatie, die we via communicatiemiddelen kunnen overdragen. Dit verschijnsel heet de nonlineaire Shannon-limiet (genoemd naar de wiskundige Claude Shannon, die bij Bell Telephone Laboratories werkte). Die limiet hebben we al bijna bereikt: het dataverkeer kan nog één keer verdubbelen. We verwachten dat die verdubbeling over 4 a 5 jaar een feit zal zijn. Dan bereiken we de Shannon-limiet, een onoverkomelijke blokkade. We kunnen die capaciteit niet vergroten, net zoals we de snelheid van het licht niet kunnen opvoeren. We moeten een manier vinden om binnen de natuurlijke grenzen om te kunnen gaan met het groeiend dataverkeer.’

Hofman noemde een paar mogelijke oplossingen. De brute-kracht-oplossing: veel meer glasvezelkabels. Niet een kleine uitbreiding zoals die al continu plaatsvindt. Maar echt een grote uitbreiding door nieuwe Transatlantische kabels. Dit zal veel geld gaan kosten. Hofman noemde ook SDMA, space-division multiple access, een manier om frequenties voor mobiel internet efficienter te gebruiken.
Deze suggesties vormen geen permanente oplossing.

Een beter idee is het netwerk slimmer maken. Nu wordt alle dataverkeer over het netwerk gelijk behandeld, bits en bytes worden verzonden als packets. Hofman stelt voor om data te labelen tijdens het verzenden met bijvoorbeeld ‘video’ of ‘text’. Op deze manier kun je voorrang geven aan bepaalde soorten data. Maar als data gelabeld is, dan wordt het makkelijker om te onderscheppen.

Hofmann stelde ook voor om data vaker lokaal op te slaan. Hij zei: ‘ik voorzie een model waarbij van te voren besloten wordt welke data via het netwerk worden verzonden. De beelden van een beveiligingscamera, bijvoorbeeld, kunnen door gezichtsherkenningssoftware vergeleken worden met een database, die lokaal is opgeslagen op een kleine computer of zelfs binnen de beveiligingscamera. Of het wenselijk is dat het terroristen-smoelenboek op heel veel computers wordt bewaard en bijgewerkt wist Hofmann niet zeker.
Hij denkt niet dat de ‘cloud’ nu zal verdwijnen. Maar de trend naar steeds meer centraal opgeslagen data zal moeten omkeren. Of misschien kiezen we toch wel voor de brute-kracht-oplossing om de alles-in-de-cloud-sprookje te laten uitkomen. We hebben nog 5 jaar.

(Bron: Wesley Fenlon – Turns out the internet has its limits – tested.com)

Advertenties

Een gedachte over “Grenzen aan de groei van het internet

  1. Pingback: Grenzen aan de groei van het internet | FreedomBytes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s