Moeilijk winbare olie wordt steeds duurder

In de afgelopen jaren heeft oliemaatschappij Shell miljarden geïnvesteerd in oliewinning voor de noordkust van Alaska. Er moest 1,5 miljard euro betaald worden voor de boorlicenties en daarna investeerde Shell nog 2,3 miljard euro in voorbereidingen, veiligheidsvoorzieningen en materiaal om te kunnen boren in het onherbergzame gebied.

AyEULYaCMAMqZ9L.jpg-large

Maar voorlopig zal Shell deze investeringen niet terugverdienen. Want dit jaar zal Shell geen proefboringen meer doen in de kustwateren van Alaska. Na flinke tegenslagen en het stranden van het boorschip Kulluk zet Shell zet het project voorlopig in de ijskast (;-)). Het zal nog vele jaren duren voordat er daadwerkelijk olie geproduceerd wordt, als dat er ooit van komt.

In het boekjaar 2012 daalde de winst van Shell met 5,5% tot 27 miljard dollar, o.a. door de lage aardgasprijs in de VS. Toch wil Shell dit jaar 33 miljard dollar investeren; voor een groot deel in uitbreiding van de produktiecapaciteit. De winst van die produktie-divisie daalde in 2012 met 14% tot 4,38 miljard dollar. De in Alaska gemaakte kosten zullen terugverdiend moeten worden op olie- en gasprojecten elders in de wereld en op andere activiteiten van Shell, zoals de raffinage en verkoop van olieprodukten.
De aan olieverslaafde klanten van Shell zullen de prijzen aan de pomp flink zien stijgen, terwijl de prijs van ruwe olie het afgelopen jaar niet erg gestegen is.

Een gedachte over “Moeilijk winbare olie wordt steeds duurder

  1. paradoxnl

    Bedankt voor het overzicht!
    Maar weer eens een voorbeeld dat oliemaatschappijen vanwege de steeds lastiger winbare olie steeds meer risico lopen om steeds grotere investeringen niet 123 of misschien zelfs nooit meer terug te verdienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s