Afkicken van aardolie anno 2013

We moeten afkicken van onze aardolie-verslaving. Op verschillende plaatsen op de wereld wordt daar al een begin mee gemaakt.

In februari 2013 heeft China 12% minder aardolie geïmporteerd dan in februari 2012. De olie-import bedroeg in de afgelopen maand nog 5,4 miljoen vaten per dag.
De eerste twee maanden van 2013 was de olie-import 2,4% lager dan in 2012. China importeert bijna 60% van alle olie, die het verbruikt.

De Noorse oliemaatschappij Statoil heeft besloten om voorlopig (voor 2015) niet naar olie en gas te gaan boren in de Chukchi-zee, ten noorden van Alaska. De kosten zijn hoger dan men gedacht had. De boorvergunningen, die Statoil voor veel dollars heeft gekocht, lopen slechts tot 2019.
Statoil gaf vorig jaar $14 miljoen uit aan onderzoek in het Noordpoolgebied. Dit jaar zal dat drie keer zoveel zijn: $43 miljoen.
Totaal geeft in 2013 Statoil $1,8 miljard uit aan ca. 50 proefboringen.

In Alberta in Canada wordt keihard gewerkt aan gigantische fabrieken om olie uit teerzand te halen. In de video hieronder kun je zien dat er heel veel energie gestoken wordt in de oliewinning.

De olieproduktie van het gebied bedraagt ongeveer 2 miljoen vaten per dag. Maar hoeveel vaten olie worden er dagelijks verbruikt door de graafmachines, vrachtwagens en fabrieken?
Bij een dagelijks verbruik van 300.000 vaten bedraagt de Energy Return on Energy Invested 1 : 6,7 (elk vat olie dat je verbruikt levert 6,7 vaten olie op)
Bij een verbruik van 400.000 vaten daalt de EROEI tot 1 : 5.
Bij een verbruik van 500.000 vaten is de EROEI nog maar 1 : 4.

Als de graafmachines dieper moeten graven en de afstand, die de vrachtwagens met teerzand moeten rijden groter wordt, dan stijgt het olieverbruik en daalt de netto-opbrengst EROEI.
Men is begonnen met het zand dat de meeste olie bevat. Op den duur zal elke ton zand steeds minder olie opleveren. Ook hierdoor zal de netto-opbrengst gaan afnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s