Is schaliegas goed voor het klimaat?

picture 100

Tien jaar geleden werd er beweerd dat biobrandstoffen goed waren voor het klimaat.
Het Europese Parlement nam Richtlijn 2003/30/EG (ter bevordering van het gebruik van biobrandstoffen of andere hernieuwbare brandstoffen in het vervoer) aan. In de motivatie van het besluit lezen we:

Een intensiever gebruik van biotransportbrandstoffen is
een onderdeel van het pakket maatregelen dat nodig is
ter naleving van het Protocol van Kyoto, alsook van enig
ander beleidspakket ter nakoming van verdere verplichtingen terzake.

Helaas is sindsdien gebleken dat de tot dusver gebruikte biobrandstoffen helemaal niet goed zijn voor het klimaat. Veel klimaatactivisten willen graag dat Europa weer stopt met het gebruik van biobrandstoffen.

Nu zijn er deskundigen die beweren dat schaliegas een relatief schone brandstof is. De CO2-uitstoot door verbranden van schaliegas is kleiner dan de CO2-uitstoot bij het verbranden van steenkool.
Daarom stelt Dieter Helm, milieu-econoom en professor in Oxford, in zijn boek ‘The Carbon Crunch, dat we schaliegas moeten gaan gebruiken als schone brandstof in de overbruggingsperiode naar een koolstof-arme economie.

In de VS was de Sierra Club, een groep milieuactivisten, ook een voorstander van schaliegaswinning. Onder het mom van ‘het is schoner dan steenkool’, liet de Sierra Club zich zelfs sponsoren door de schaliegas-industrie. Inmiddels ziet de Sierra Club ook dat schaliegas in de bodem laten zitten nog beter is voor het klimaat.

Ook in Nederland zullen voorstanders van schaliegaswinning gaan beweren dat schaliegas een goede, schone brandstof is om te gebruiken tijdens de overbruggingsperiode naar een koolstofarme economie.
Dat lijkt me een heel slecht idee. Het netto-energie-rendement van schaliegas is veel lager dan dat van conventioneel aardgas en daarom is het helemaal geen goede, schone brandstof. Schaliegas is uit energetisch oogpunt juist een hele slechte brandstof. En de winning van schaliegas brengt flinke risico’s op zware milieuverontreiniging met zich mee. We kunnen het beter in de bodem laten zitten en per direct, radicaal onze economie koolstofarm maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s