Was de bouwsector misschien ook te groot geworden?

In Europa krimpt de economie. Er wordt minder energie gebruikt dan en er zijn minder mensen aan het werk. Dat merk je vooral in de bouwnijverheid. Er wordt veel minder gebouwd in Europa dan in de periode 2000-2008.
Moeten we de bouwsector weer net zo groot maken door stimuleringsmaatregelen en subsidie?

bouwbanner01k

Misschien was de bouwsector wel buitenproportioneel groot geworden, net als de financiële sector. Misschien is de krimp wel noodzakelijk om weer een gezonde bouwsector te krijgen, die binnen de grenzen past, die de natuur ons oplegt.

In China krimpt de bouwsector nog niet. Er wordt harder gebouwd dan ooit tevoren. De bouwnijverheid is de motor achter de economische groei in China.
Maar er wordt in China veel meer gebouwd dan nodig is.
Complete steden staan leeg.

Veel Chinezen bezitten een tweede en zelfs derde huis; niet om in te wonen, maar als een belegging of persoonlijk pensioenplan. De bouwers en makelaars beweren dat huizen altijd in waarde zullen blijven stijgen. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Moeten we in Nederland maar weer leegstaande kantoren gaan bouwen?
Moeten we nog meer Vinex-wijken gaan bouwen in afgelegen polders waar geen werkgelegenheid is?
De bouwsector was te groot geworden, de krimp is onvermijdelijk en hoognodig.

3 gedachten over “Was de bouwsector misschien ook te groot geworden?

  1. Hans

    Ik heb dit filmpje een tijdje terug al eens gezien en was ook onder de indruk ervan. Vooral, dat er in China zeer veel mensen zijn die onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven, terwijl ze pal tegen dit soort nieuwbouwhuizen aanleunen, maar niet kunnen betalen.

    Toch speelt dat hier bij ons te lande ook al een paar jaar. Ik las in een boekje van AO(actuele onderwerpen)een paar jaar terug, over: Bevolkingsdaling,van groei naar krimp(AO, 2006). Dat had niet eens zo veel te maken met de huidige(economische) omstandigheden, maar meer met de steeds groter wordende krimpregio’s(jeugd trekt weg) in Nederland(soort olievlek). Een van de redenen dat het proces zo moeizaam verloopt is, dat het niet “sexy” is om in de gemeenteraad een krimpsenario te introduceren. Daar maak je(immers) geen vriendjes mee.

    Dan ga je daar toch wel over nadenken. Hoe moet men straks, grote dure vrijstaande huizen nog verkocht krijgen in komende tijden? Immers de vergrijzing slaat keihard toe. Te veel tuin, niet gelijkvloers, onderhoud wordt steeds duurder, energierekening om eens een paar dingen te noemen. Daarnaast krijgen jongeren het steeds moeilijker om een huis te financieren, laat staan een groot en duur(doorstromers drogen op). Er zijn mijns inziens veel te veel “eigenbouwers” geweest(en nog steeds), die die markt erg kromtrekken.Handige Harry’s, die goedkoop zo’n woning kunnen bouwen, terwijl er maar weinig(niet zo handige) mensen zijn die zulke dure huizen kunnen kopen. Daarnaast bouwen die ook nog vaak zelf(of door een aannemer), liever een nieuw, dan dat ze een “tweedehands” huis kopen. Ik verwacht daar nog grote problemen en zelfs een hoop leegstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s