Als er olie gevonden wordt op de maan… gaan we dat dan halen?

De makkelijk winbare fossiele brandstof op aarde raakt op. We moeten steeds dieper boren voor olie en gas. En we breken ondergronds het gesteente open om er olie en gas uit te halen. En in de Stille Oceaan beginnen Japanners om methaanhydraat van de zeebodem te verzamelen om er aardgas uit te halen.

We zijn aan energie en fossiele brandstof verslaafd. We doen werkelijk alles om het in handen te krijgen. Maar in onze jacht op fossiele brandstof verliezen we uit het oog hoeveel energie we verbruiken tijdens de jacht.

Stel dat de dichtsbijzijnde benzinepomp op 300 km. afstand ligt. Als je daar met een volle tank (50 liter) naartoe rijdt en je auto verbruikt 1 liter per 15 km. dan kun je bij de pomp 20 liter benzine tanken. Maar tijdens de terugweg verbruik je die 20 liter weer.
Als je met halfvolle tank (25 liter) naar de benzinepomp rijdt, dan kun je 45 liter benzine tanken. Op de terugweg verbruik je alweer 20 liter en bij thuiskomst zit er nog maar 30 liter in je tank. Je hebt netto 5 liter benzine meer, maar daarvoor ben je een hele dag onderweg geweest.

Zo gaat het ook met de moeilijk winbare aardolie en het moeilijk winbare aardgas.
De zoektocht naar de laatste restjes olie en gas kost erg veel energie. Er moet kostbare apparatuur gebouwd worden om in de poolgebieden te kunnen boren. En om methaanhydraat (vuurijs) van de oceaanbodem te halen zijn heel ingewikkelde constructies nodig. Het is maar de vraag of we er netto wijzer van worden.

Als je het energie-equivalent van 5 kuub aardgas verbruikt om 10 kuub aardgas uit methaanhydraat te winnen, dan is dat nauwelijks de moeite waard.
Het netto-energie-rendement (EROEI=energy return on energy invested) van dit voorbeeld bedraagt 2:1. Je kunt op je klompen aanvoelen dat je met een EROEI van 2:1 niet voldoende energie overhoudt om hele steden in de winter te verwarmen.
Het netto-energierendement, EROEI, bepaalt of het zinvol is om een bepaalde brandstof te gebruiken. Als de EROEI 3:1 of minder is, dan is het niet verstandig om erg veel moeite te steken in de winning van die brandstof.

oilcliff1

Het netto-energie-rendement (EROEI) zou voor beleidsmakers en politici doorslaggevend moeten in de besluitvorming over de winning van moeilijk winbare fossiele brandstoffen.
Maar helaas denken journalisten, zoals Martin Sommer en Peter de Waard, dat schaliegas en methaanhydraat net zo eenvoudig te winnen zijn als het Groningse aardgas.
Ik vrees dat slechts weinig politici beschikken over het natuurkundige inzicht om het begrip netto-energie-rendement te begrijpen. Ze zullen besluiten om alle restjes fossiele brandstof uit schalie en vuurijs te gaan exploiteren. En als er olie wordt gevonden op de maan, dan zouden ze desnoods een pijpleiding tussen Maan en Aarde aanleggen.

oil-on-the-moon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s