De verborgen CO2-uitstoot van zonnepanelen

znnpnl2

De fabricage van zonnepanelen kost energie. Ik heb horen zeggen dat er 4 a 5 ton steenkool verbrand moet worden om één zonnepaneel te maken. De fabricage van zonnepanelen veroorzaakt flink wat CO2-uitstoot.

In zonnepanelen zit metaal verwerkt en het kost veel energie om dat metaal uit de aardkorst te winnen, te zuiveren en te verwerken tot zonnepanelen.
De fabriek waar zonnepanelen gemaakt worden, verbruikt ook veel energie. Het transport van de fabriek (in China?) naar Nederland veroorzaakt extra CO2-uitstoot.
Nog voordat het zonnepaneel één kilowattuur aan elektriciteit heeft opgewekt zijn heeft het de CO2-uitstoot vergelijkbaar met 4000 kg steenkool veroorzaakt.

Een functioneel zonnepaneel zorgt voor lagere CO2-uitstoot omdat er minder fossiele brandstoffen opgestookt hoeven worden in elektriciteitscentrales.
Maar hoe lang duurt het voordat de CO2-uitstoot (die optrad tijdens de produktie) is terugverdiend…??

Een zonnepaneel produceert elektrische energie en die energie kan alleen worden gebruikt in elektrische apparaten. De stroom uit het zonnepaneel kan alleen nuttig arbeid leveren in metaal.
Het gebruik van zonnepanelen leidt ertoe dat er nog meer metaal uit de aardkorst gewonnen moet worden. We zullen elektrische auto’s gaan maken, smartphones, computers en scheerapparaten.
Om metaal te winnen uit de aarde is steeds meer energie nodig.

Het gebruik van zonnepanelen is geen echt duurzame oplossing. We gebruiken de zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. En het gebruik van elektrische energie is per definitie niet duurzaam: het komt niet in de natuur voor het is een menselijke uitvinding van na de Industriële Revolutie.

De natuur heeft haar eigen manier om zonne-energie vast te leggen en te oogsten. De aarde staat vol met groene planten, de zonnepanelen van Moeder Natuur.
Bomen zijn enorme opslagplaatsen van zonne-energie. Hout is een uitstekende brandstof en je kunt er mooie gebruiksvoorwerpen van maken. Pijlpunten, speren, tandwielen en schaakstukken.
Waarom wordt het plaatsen van zonnepanelen gesubsidieerd en het planten van bomen niet?

9 gedachten over “De verborgen CO2-uitstoot van zonnepanelen

 1. NevenA

  Hoi Hans,

  4000-5000 kg steenkool * 6-8 Kwh/kg = 24.000-40.000 kWh per zonnepaneel

  Ik heb even gezocht en volgens verscheidene onderzoeken eind jaren ’90 van de vorige eeuw kost het maximaal 30.000 kWh om 1 kWp te produceren (er zijn ook veel lagere cijfers, zoals 6300 of 7500 kWh). Maar 1 kWp staat gelijk aan 3 of 4 zonnepanelen van 250 tot maximaal 300 kWp. Daar komt bij dat in de laatste 10 jaar natuurlijk heel veel vooruitgang is geboekt qua productie-efficiëntie en materiaalkeuzes.

  Perfect wordt het nooit, maar 4 tot 5 ton steenkool voor een zonnepaneel is overdreven. Hoogstens een halve ton, zou ik zeggen. En je bespaart er na 25 jaar dus 5-8 ton steenkool mee. Daar zou je in principe weer 10-16 zonnepanelen van kunnen bouwen. Ad infinitum! 😉

  Doet verder weinig af aan je verhaal, al zouden zonnepanelen wel van nut kunnen zijn in een steady state economy, gecombineerd met bevolkingskrimp, een vervanging van conventionele landbouw door tuinbouw, en een drastisch efficiëntere levensstandaard waarbij de nadruk op kwaliteit en gezondheid ligt, in plaats van kwantiteit en winstgroei. Heel misschien zou dat nog kunnen werken en dicht bij het duurzaamheidsideaal kunnen komen.

  Maar waar te beginnen?

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je op-de-achterkant-van een bierviltje-berekening, Neven. Ik vind een halve ton steenkool wel erg rooskleurig geschat. De waarheid ligt wel ergens in het midden.
   Ik ben bang dat mensen die zonnepanelen op hun dak zetten, een wasdroger zullen kopen en elektrische fietsen. En dat lijkt me toch niet de bedoeling.
   Laat de koopkracht nog maar wat verder krimpen

 2. Hans

  Goede opmerking Hans.
  Onlangs is bij mij een grote keten geopend en ze maken vollop reclame over het mileu vriendelijkste filiaal in Nederland(halve dak vol zonnepanelen). De verlichting komt volledig uit die bron vanmiddag was ik er nog. Wat schetste mijn verbazing? Naast de winkelwagentjes waren 2 stekkerdozen aanwezig om elektrische fietsen(kostenloos) mee op te laden. Slecht voor de BMI…

 3. BP

  Bij dit soort overwegingen wordt al gauw teveel gefocust op 1 bepaalde parameter. Duurzaam is iets heel anders dan CO2-neutraal. En CO2-neutraal betekent nog niet dat er geen bijdrage aan het broeikas-effekt wordt geleverd.

  De vraag is dus: wat wil je eigenlijk precies bereiken, en zijn zonnecellen dan op de lange termijn BETER (dus niet: perfekt) dan de alternatieven?

 4. John Jorna

  Dat het produceren van zonnepanelen enrgie kost is natuurlijk een open deur. Het gaat erom de verschillende manieren om elektriciteit te produceren mwet elkaar te vergelijken wat betreft de CO2 uitstoot, zowel bij het vervaardigen van de apparatuur als bij het maken van elektriciteit. Een kolencenrale bouwen kost ook heel wat. Idem een stuwdam met generatoren of een windmolen. In Canada wordt goedkope, massal geproduceerde hydro-elektriciteit gebruikt om aluminium te produceren. Dat aluminium gebruiken we weer bij zonnepanelen.
  Hout als brandstof gebruiken in een thermische centrale zorgt voor uitstoot van schadelijke stoffen, die in filters moeten worden opgevangen. Duurzame elektriciteitsproductie is inderdaad zeer complex.

 5. Hendrik Zeevaarder

  Van productie tot weggooien, genereren zonnecellen 15 keer minder CO2 dan gascentrales en 30 keer minder dan kolencentrales

  “According to the latest life cycle analyses, which measure the environmental impact of solar panels from production to decommission, greenhouse gas emissions have come down to around 30 grams of CO2-equivalents per kilwatt-hour of electricity generated (gCO2e/kWh), compared to 40-50 grams of CO2-equivalents ten years ago.

  According to these numbers, electricity generated by photovoltaic systems is 15 times less carbon-intensive than electricity generated by a natural gas plant (450 gCO2e/kWh), and at least 30 times less carbon-intensive than electricity generated by a coal plant (+1,000 gCO2e/kWh). ”

  http://www.lowtechmagazine.com/2015/04/how-sustainable-is-pv-solar-power.html

 6. Piet

  Nooit geweten dat de auto vervangen door elektrische fietsen opgeladen uit onze zonnepanelen slecht was voor het milieu… Dank voor deze tip!

  Overigens is het onjuist dat elektriciteit niet voorkomt in de natuur. Fotonen (lichtdeeltjes) zijn immers elektromagnetische straling, en die worden door een zonnepaneel met een efficiency van ~12% omgezet in electronen, terwijl planten maar hooguit 3-4% efficient zijn (https://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetic_efficiency).

  Door het gebruik van een warmtepomp met een efficientie van 400% kun je die 12% opkrikken tot 48%, terwijl houtverbranding op die 3-4% blijft steken – 10-15x minder gunstig dus!

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Dat streven naar efficiëntie lijkt goed, maar het wordt de nekslag voor de mensheid.

   Zonnepanelen en warmtepompen worden gemaakt van metaal en plastic.. stoffen, die helaas niet in de natuur voorkomen.
   Dus die moeten we eerst maken.
   Zelfs al zou je de benodigde warmtepompen maken uit afgedankte auto’s, dan nog is er ontzaggelijk veel energie nodig om een miljoen warmtepompen te maken en te installeren. Hebben we energie opgespaard om warmtepompen en zonnepanlenen te maken… nee helaas niet. We moeten eerst steenkool, olie en gas verbranden om die spullen te maken.
   Is jouw oplossing niet een deel van het probleem.

   Hoe lang gaat een warmtepomp mee?
   Hoe lang gaat een houtkachel mee?
   Denk er maar rustig over na, de eeuwigheid is geduldig

 7. Mark

  Kijk even naar de CO2 footprint, en je zult zien dat de besparing aan CO2 gedurende de levenscyclus 10 tot 20 maal de hoeveelheid is die er in moet voor grondstofwinning productie en distributie. Bovendien kun je naarmate er meer duurzame enerige opgewekt wordt ook meer productie duurzaam uitvoeren zonder noodzaak voor kolen of gas.
  Zonnepanelen, 2 tot 3 jaar in bedrijf en ze gaan CO2 uitstoot besparen, gegarandeerde levensduur 25 jaar, verwachtte levensduur, meer dan 30 jaar.
  Windmolens 3 tot 9 maanden en dan is de energie voor eigen productie opgewekt, levensduur, 30 jaar of meer.
  Voorop gesteld dat je zoveel mogelijk groene stroom gebruikt, doen warmtepompen heel goed werk, 3/4 tot 4/5 van de door de warmtepomp opgewekte warmte komt uit de lucht of bron, de rest, elektrisch. Dus niet perse super effectief, afhankelijk van de elektriciteit maar zeker beter dan gas en olie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s