Het eiland dat geld eet

eurobills

Afgelopen week vloog er vliegtuig vol spiksplinternieuwe eurobiljetten naar Cyprus. De economie functioneert prima op Cyprus. Er is geen tekort aan bankbiljetten, die slijten op Cyprus niet harder dan in Nederland.
Waarom waren die extra bankbiljetten nodig? Eten ze op Cyprus soms bankbiljetten?

De inwoners van Cyprus vertrouwen de digitale euro’s op hun bankrekening niet meer. Ze hebben liever contante knisperende bankbiljetten in hun handen , dan een hoge bankrekening. De Cyprioten vertrouwen niet dat de bank goed let op de digitale euro’s. En daar hebben ze alle reden voor.

Banken lenen steeds minder geld uit. En de rente op die leningen wordt ook steeds lager. Daardoor maken de banken minder winst.
Huizenprijzen dalen en banken verdienen zo minder aan hypotheken.
Bedrijven gaan failliet en betalen leningen niet terug.
Regeringen betalen steeds minder rente op staatsleningen.
Nederland en Duitsland betalen zelfs negatieve rente op staatsleningen. Het kost banken geld als ze kapitaal uitlenen aan de Nederlandse of Duitse regering.
De Cyprioten hebben ontdekt dat banken geen winst meer maken en halen daarom hun zuurverdiende euro’s van de bank en bewaren die weer thuis in de spaarpot.

sparen

Sparen tegen negatieve rente
Als een bank geld wil verdienen, dan moet de spaarrente lager zijn dan de leenrente. Het lenen tegen negatieve rente heeft automatisch tot gevolg dat de spaarrente ook negatief wordt.
Dat zat er al een tijdje aan te komen, maar deze week werd het ook aan het grote publiek duidelijk. De Europese ministers van Financiën besloten dat Cyprus alleen een nieuwe lening krijgt als de spaarders een deel van hun spaartegoed inleveren. Dat betreft voorlopig alleen de grote spaarders, die meer dan 100.000 euro gespaard hebben. Maar nu deze ‘negatieve rente’ eenmaal is ingevoerd, zal het steeds vaker gaan voorkomen.

Negatieve rente op spaartegoed is een paardemiddel. En het middel zal erger blijken dan de kwaal. Spaarders zullen hun tegoeden gaan opnemen en gaan opmaken. De kapitaalbuffers van de banken zullen daardoor afnemen. De banken zullen nog verder in problemen komen.
Banken kunnen alleen winst maken in tijden van economische groei, waarin de hoeveelheid geld beperkend is.
In tijden van economische krimp wordt er veel minder geïnvesteerd en is geld niet langer schaars.
Als de economie blijft krimpen, dan kunnen we in de toekomst helemaal zonder banken.

Advertenties

2 gedachten over “Het eiland dat geld eet

  1. Jan

    Misschien is dit gewoon een goed uitgedacht plan om wereldwijd al het geld af te pakken van de gewone mens. En het schijnt te gaan lukken ook en de geschiedenis gaat zich herhalen.

  2. Hans

    Naar mate de rente gaat dalen(en zelfs negatief gaat worden), zullen er steeds meer mensen voor kiezen om geld in eigen huis te houden(huren van een kluis kan op steeds minder plaatsen en zitten ook kosten aan), het vertrouwen in banken neemt af. Ik denk dat dit een slechte ontwikkeling is en dan vooral voor ouderen, die zullen erg kwetsbaar worden voor een overval/diefstal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s