Hoe lang blijft oliewinning winstgevend voor olieproducerende landen?

peak

Op haar weblog ‘Our finite world’ laat Gail Tverberg een paar voorbeelden zien van olieproducerende landen, die in financiële problemen zijn gekomen.
Daarbij spelen 4 factoren een grote rol
1. Olie-exporterende landen hebben olie-inkomsten nodig om de overheid en overheidssubsidies in stand te houden.
2. Door de bevolkingsgroei groeit de noodzaak voor overheidssubsidies op voedsel en door de overheid gecreëerde werkgelegenheid.
3. De olieproduktie zal vroeger of later gaan dalen en daarmee ook de olie-inkomsten.
4. De hoeveelheid olie, die geëxporteerd kan worden, neemt nog sneller af, doordat de binnenlandse consumptie toeneemt.

Syrië, Egypte en Jemen waren 2 jaar geleden nog olie-exporterende landen. Dankzij de hoge olieprijs had de regering genoeg inkomsten om de prijs van voedsel en brandstof kunstmatig laag te houden met subsidies.
Maar die situatie is snel aan het veranderen nu de olie-export van Syrië, Egypte en Jemen is opgdroogd

Alledrie de landen produceren nog net genoeg olie om in het binnenlands gebruik te kunnen voorzien. Er wordt geen olie meer geëxporteerd en de regering heeft geen middelen meer om voedsel en brandstof te subsidiëren.
Het gevolg is sterk stijgende voedsel- en brandstofprijzen en dat leidt tot onrust onder de bevolking.
Egypte, Syrië en Jemen produceren niet voldoende voedsel om de eigen bevolking te kunnen voeden en moeten dus voedsel importeren. De bevolking voelt elke stijging van de wereldvoedselprijzen direct in de portemonnee.
De bevolking was gewend aan stabiele lage prijzen en wordt nu geconfronteerd met de inflatie, die de rest van de wereld al langer ondervindt.

Landen als Nigeria, Rusland en Saoedi-Arabië kunnen ook in financiële problemen komen als hun olie-export begint af te nemen of de olieprijs zou gaan dalen.
Gail Tverberg laat op haar blog zien welke minimale olieprijs bovengenoemde landen nodig hebben om hun overheidsfinanciën op orde te houden.

Als de olieprijs daalt tot onder de $100 per vat komen de Russische en Nigeriaanse regering in problemen.
In Nigeria probeerde de regering vorig jaar om de brandstofsubsidie te verlagen. De sterke prijsstijging veroorzaakte stakingen en onrust en de maatregel werd snel teruggedraaid.
De bevolking van olieproducerende landen is gewend aan lage prijzen en heeft een levensstijl, die daarbij past. Wennen aan hogere prijzen zal vele jaren duren.

Om de olie-export op peil te houden zullen olieproducerende landen steeds meer gaan investeren. Men zal ook proberen moeilijk winbare olie te winnen. Dat zien we in Noorwegen, waar staatsoliemaatschappij Statoil steeds noordelijker trekt op zoek naar olie. Dat zien we ook in de VS waar miljarden worden geïnvesteerd in de winning van schalie-olie.

In de VS wordt de benzineprijs niet kunstmatig laag gehouden door subsidies. De hogere produktiekosten van de moeilijk winbare olie leiden tot een hogere benzineprijs. Dat leidt niet tot stakingen en opstand, maar wel tot een dalende benzineverkoop.
Terwijl de kosten van olieproduktie in de VS snel stijgen, daalt het aardolieverbruik van de Amerikanen. De Amerikaanse maatschappij is helemaal ingericht op de beschikbaarheid van goedkope brandstof. De Amerikanen moeten ook hun levensstijl flink aanpassen nu brandstof duurder wordt.

olieVS20032011

De stijgende kosten van oliewinning moeten worden doorberekend in een steeds kleiner aantal vaten.

2 gedachten over “Hoe lang blijft oliewinning winstgevend voor olieproducerende landen?

  1. NevenA

    In de VS wordt de benzineprijs niet kunstmatig laag gehouden door subsidies.

    Klopt dit wel? Oliemaatschappijen in de VS krijgen toch ook enorm veel tax breaks en gratis drilling leases (waar het volk dus enorm veel geld mee misloopt)? Zie ook hier.

    Verder ben ik het uiteraard helemaal eens met je analyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s