Afkoeling van de Noordzee en de Oostzee sinds 2006

In de afgelopen jaren is het water van de Noordzee en de Oostzee geleidelijk minder warm geworden. De Noordzee (het gebied tussen 53,5-58°NB en 1-8°OL) was in 2006 en 2007 nog warmer dan het langjarig gemiddelde. Maar sinds oktober 2012 is het water kouder dan normaal.

noordzeeapr2006apr2013maand

Ook de temperatuur van het water van de Oostzee (tussen 55-59°NB en 17-21°OL) is de afgelopen jaren geleidelijk gedaald.

oostzeemrt2006mrt2013maand

Als het zeewater kouder is dan heeft dat invloed op het weer in de landen om de Noordzee en Oostzee. De zomers zullen frisser zijn, de winters kunnen kouder zijn, de sneeuw kan langer blijven liggen.

Sneeuwdek in Europa op 21 maart 2013

Sneeuwdek op 13 april 2013

Misschien is het koude voorjaar van 2013 een toevalstreffer.
Maar stel je eens voor dat de Noordzee en Oostzee nog een paar jaar kouder dan het langjarig gemiddelde blijven. Dan zijn we nog niet van de sneeuw af en komt de voorspelling van het European Environment Agency (EEA) voorlopig nog niet uit.

2 gedachten over “Afkoeling van de Noordzee en de Oostzee sinds 2006

  1. John Jorna

    Bij alle verwachtingen omtrent de opwarming van de aarde is toch steeds opgemerkt, dat lokaal ook afkoeling kan optreden. Als er hier veelvuldig oostelijke winden optreden in de winter, kunnen we hier een soort Labradorklimaat krijgen. We hadden deze winter vaak een Oostelijke wind. Voor de verklaring moet je dan naar de drukverdeling kijken. Waardoor was er zo vaak hoge druk boven Scandinavië? Dat zou weer kunnen samenhangen met een langduriger en uitgebreider sneeuwdek. Meer wintersneeuw zou kunnen samenhangen met minder ijs en meer water in de Noordelijke IJszee. De meteorologen mogen het zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s