Sneeuw en ijs in de 21e eeuw

Door alle aandacht voor de opwarming voor het klimaat zijn veel mensen gaan denken dat sneeuw en ijs steeds minder zullen voorkomen in de 21e eeuw.
Het KNMI denkt ook dat de winters in 2020 minder koud zullen zijn. In de KNMI’06 klimaatscenarios verwachten de knapste klimatologen van het land dat er over 10 jaar nog maar 5 tot 7 ijsdagen (max. temperatuur <0°C) zullen optreden per winter.

knmiscenario06

In 2012 en 2013 werden er 13 ijsdagen opgetekend in De Bilt.

ijsdagen2013

Ook het aantal dagen met nachtvorst vertoont een stijgende trend. Hoewel alleen in 2013 het aantal vorstdagen boven het langjarig gemiddelde van 58 uitkwam.

vorstdagen2013

De laatste jaren hebben we in Nederland ook meer last van sneeuw. De NS rijdt iedere winter nog met een aangepaste dienstregeling vanwege hinderlijke sneeuwval.
In de grafiek hieronder staat de gemiddelde sneeuwbedekking in Nederland tijdens de maanden januari t/m maart. De grafiek is gebaseerd op gegevens van het Global Snow Lab van de Amerikaanse Rutgers University

snowcoverNL19882013

In mijn vorige post schreef ik over de afkoeling van het Noordzeewater sinds 2006. In dezelfde periode zien we een toename van vorst en sneeuwbedekking.
Is er een oorzakelijk verband tussen sneeuwbedekking en de temperatuur van het Noordzeewater?
Zorgt een toename van sneeuwval voor afkoeling van de Noordzee?
Of kan er meer sneeuw blijven liggen doordat het Noordzeewater is afgekoeld?

3 gedachten over “Sneeuw en ijs in de 21e eeuw

  1. paradoxnl

    Cassandraclub, waar precies en hoe kom je aan de gegevens van de onderste grafiek (gemiddelde sneeuwbedekking)? Dan kan ik voor mezelf ook zon grafiek samenstellen.

  2. Paradoxnl

    Hans, ik heb sinds tijdje een nieuw email adres ter vervanging van oude. Als je wilt kun je post naar mijn nieuw email adres sturen.

    Ik kan mijn hotmail niet meer benaderen. Ik maakte er so wie so al bijna geen gebruik meer van. Ik kan me ook niet je email adres herinneren. Daarom maar via dit bericht om je op de hoogte te stellen van mijn nieuwe ‘email situatie’ 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s