Koude winters zijn slecht voor de economie

De afgelopen jaren waren de winters in Nederland aan de koude kant.
Er viel veel sneeuw en die bleef lang liggen. Meer sneeuw betekent meer overlast voor spoorwegen en verkeer. Mensen komen te laat of helemaal niet op hun werk en er gebeuren meer ongelukken. De bouw ligt soms wekenlang stil. Allemaal kostenposten.

Een koude winter zorgt voor een korter groeiseizoen en de landbouwproduktie wordt erdoor verlaagd. Dit leidt tot hogere prijzen. Als de winterkou, zoals dit jaar, aanhoudt tot in april, dan leveren weilanden minder biomassa op. Boeren zullen dan meer veevoer uit het buitenland moeten kopen. Door een koude winter in Europa stijgen de voedselprijzen.
Afgelopen winter kwamen veel schapen op de Britse eilanden om door de zware sneeuwval.

Er is ook indirecte schade aan de economie.
De energierekening wordt hoger door de winterkoude. Dat betekent dat er minder koopkracht overblijft in de portemonnee van de gemiddelde Nederlander (Europeaan).
Het overgrote deel van de brandstof, waarmee Europa in de winter wordt warmgestookt komt van buiten Europa. Door een lange strenge winter verdwijnen er veel meer euro’s naar Rusland en het Midden-Oosten in ruil voor gas en olie. Die euro’s kunnen niet meer besteed worden binnen de Europese Unie. We kunnen ze wel teruglenen van het buitenland.

Als de koude winters van 2009, 2010, 2011 en 2013 de nieuwe norm worden, dan zal dat een rem betekenen op consumptie en economische groei. We zullen meer gaan uitgeven aan brandstof en aan voedsel. Er blijft dan minder over voor luxe dingen als toerisme, auto’s en entertainment (games, gadgets, film en muziek).
Maar wie weet waren de afgelopen winters een uitzondering. En worden sneeuw en ijs zeldzaam.

2 gedachten over “Koude winters zijn slecht voor de economie

  1. Jan

    Het zal geen uitzondering zijn maar regelmaat worden en daar houd niemand rekening mee, er wordt altijd gewacht totdat het te laat is. Dat kunnen wij goed zien met de huidige crisis, geen actie maar eigenbelang voor laten gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s