Minder afhankelijk worden van geïmporteerde aardolie, daar hoor je Rutte nooit over

Nederland gebruikt per dag ongeveer 1 miljoen vaten aardolie.
Vrijwel al die aardolie wordt geïmporteerd. Nederland is volledig afhankelijk van geïmporteerde aardolie.
In 1973 bleek dat die afhankelijkheid kan leiden tot grote problemen. Een olieboycot dwong de regering Den Uyl tot vergaande maatregelen.

Ook de VS is in hoge mate afhankelijk van geïmporteerde aardolie En sinds de jaren 70 maken Amerikaanse presidenten zich veel zorgen over die afhankelijke positie.
Beginnend met president Nixon heeft elke volgende president wel eens een toespraak gehouden over de Amerikaanse afhankelijkheid van aardolie.

Zouden Nederlandse politici doorhebben dat de import van 1 miljoen vaten olie ongeveer 100 miljoen dollar ofwel 77 miljoen euro. Per jaar komt dat uit op 28 miljard euro, die de Nederlandse bevolking bij elkaar moet verdienen of de olie-import te kunnen betalen
Mark Rutte was 6 jaar oud in 1973 toen premier Joop den Uyl op TV uitlegde hoe afhankelijk Nederland is van geïmporteerde olie. Rutte en zijn adviseurs zullen toch wel weten dat die afhankelijkheid onze economie kwetsbaar maakt.
Wat gek eigenlijk dat je Mark Rutte nooit hoort over onze afhankelijkheid van geïmporteerde olie.

Advertenties

3 gedachten over “Minder afhankelijk worden van geïmporteerde aardolie, daar hoor je Rutte nooit over

  1. NevenA

    M’n broek zakte af toen ik laatst las dat Rutte, in navolging van George Dabbelya Bush, zei dat Nederlanders meer moesten consumeren omdat dat beter is voor de economie.

    Misschien beter de boel zo regelen dat je economie niet zo afhankelijk van consumeren is. Het is geen natuurwet of zo. Het is door mensen verzonnen.

    Er zijn miljoenen economen op de wereld, laat ze eens wat nuttigs doen en wat anders verzinnen. Er zitten er toch wel een paar tussen die economie zijn gaan studeren omdat het hun passie was?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s