Lage olieprijs veroorzaakt lagere olieproduktie

Inmiddels beseffen de meeste mensen dat geologische factoren tot een dalende olieproduktie kunnen leiden. Gesteente bevat geen onuitputtelijke hoeveelheid aardolie: ooit raakt ieder olieveld uitgeput.
Maar de olieproduktie kan ook gaan afnemen door economische oorzaken. Op haar blog ‘Our finite world’ legt Gail Tverberg uit hoe dat werkt.

Als de olieprijs blijft stijgen is dat een prikkel voor olieproducenten om de produktie te verhogen. Er is dan tenminste enige kans dat er wereldwijd elk jaar meer olie geproduceerd zal worden dan het jaar ervoor. Door een hogere olieprijs wordt het aantrekkelijk om moeilijk winbare (dure) aardolie uit aardkorst te halen.
Maar als de olieprijs daalt naar een lager niveau, dan worden hoge investeringen om moeilijk winbare oliereserves te exploiteren minder aantrekkelijk en zelfs onmogelijk. Als de olieprijs maar $90 per vat is en de kosten om de olie te produceren bedragen meer dan $90 per geproduceerd vat, dan zal geen enkele investeerder je geld willen lenen.

Gail Tverberg legt het duidelijk uit:
1. Een hoge olieprijs is een aanmoediging om ook moeilijk winbare reserves te exploiteren: de hoge kosten kun je terugverdienen door de hoge olieprijs.
2. Een hoge olieprijs stelt olie-exporterende landen in staat om de bevolking tevreden te houden door subsidies en sociale voorzieningen… zelfs als de hoeveelheid geëxporteerde olie afneemt, wat voor de meeste olie-exporterende landen al het geval is.
3. Een hoge olieprijs lokt investeringen uit om nieuwe olievelden te gaan exploiteren.
4. Een hoge olieprijs veroorzaakt recessies in olie-importerende landen. De kosten van produktie en van diensten worden erdoor verhoogd, zonder dat de salarissen van de werknemers kunnen stijgen. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat de salarissen juist dalen als gevolg van een hogere olieprijs (door directe invloeden of indirect door hogere werkeloosheid).
5. Een hoge olieprijs brengt landen met een hoog olieverbruik (en benzineverbruik) in een slechte concurrentiepositie t.o.v. landen met een laag olieverbruik.

Economische problemen ontstaan als de olieprijs buiten de ‘Goldilocks-zone’, komt: een smalle bandbreedte tussen de hoge prijs uit voorjaar 2008 ($140 per vat) en de lage olieprijs van begin 2009 (minder dan $80 per vat).

De afgelopen maanden is de olieprijs aan het dalen: olie is nu 12% goedkoper dan vorig jaar.
Deze daling geeft aan dat de vraag naar olie afneemt. De winst van oliemaatschappijen is ook aan het dalen. De kans bestaat dat oliemaatschappijen minder zullen gaan investeren in exploitatie van moeilijk winbare reserves. Hierdoor zal de toekomstige olieproduktie lager uitvallen.

Voor meer achtergrond: lees het volledige verhaal van Gail Tverberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s