Oliewinning levert steeds minder op: moeilijk winbare olie is te duur

Diverse oliemaatschappijen zien hun inkomsten en winsten teruglopen.
Shell rapporteerde afgelopen week dat de winst het afgelopen kwartaal met 7% is gedaald. De omzet daalde met 6%. De lagere olieprijs wordt gezien als een van de oorzaken.
Ook oliemaatschappij Total rapporteerde een winstdaling van 7%. Analisten zien dalende produktie en de lagere olieprijs als oorzaken.
De Noorse overheid zag in het eerste kwartaal van 2013 de olie-opbrengsten met 13% dalen. Dat komt vooral door de dalende produktie van olie en gas.

Alix Steele van Bloomberg legt het uit: de winsten van oliemaatschappijen piekten in 2005. De snel stijgende uitgaven drukken de laatste jaren de winst.

De makkelijk winbare olie raakt op. Om de moeilijk winbare olie uit de aarde te halen zijn grote investeringen nodig. De oliemaatschappijen willen best die investeringen gaan doen, maar dan moet de olieprijs wel hoog genoeg worden om die investeringen terug te verdienen.
Vooralsnog zijn de afnemers van de olie, niet bereid om een hele hoge prijs voor die moeilijk winbare olie te betalen.
Steeds meer consumenten kunnen de dure benzine en de andere aardolieprodukten niet meer betalen. Het olieverbruik in OECD-landen daalt sinds 2005.

Het olieverbruik per hoofd van de bevolking wordt steeds lager, nu de makkelijk winbare olie opraakt.

Het lijkt erop dat de moeilijk winbare olie gewoon te duur is voor de gemiddelde Westerse consument: het verbruik daalt en er is geen enkel vooruitzicht dat deze trend zal stoppen of zal omkeren.

Via het mechanisme van de vrije markt zeggen de consumenten tegen de oliemaatschappijen: “Die moeilijk winbare olie is te duur voor ons, doe maar geen moeite meer, laat die troep maar in de aarde zitten.”

Advertenties

5 gedachten over “Oliewinning levert steeds minder op: moeilijk winbare olie is te duur

 1. zinneninzuidoost

  Mijn olieconsumptie is laag. Toch zal ik in de toekomst last blijven houden van de problemen met fossiele brandstoffen.
  Voor anderen zal bijvoorbeeld het terugdringen van het aantal reiskilometers en goedkopere produkten kopen een goede bezuinigingsmaatregel zijn.
  Voor mij is dat niet mogelijk. Zal daardoor de crisis nog harder toe slaan voor mij en gelijkgestemden?
  Bezorgde groet,

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Hallo Rob, leuk dat je terug bent.
   Laten we vlug naar buiten gaan en genieten van de lente

 2. Paradoxnl

  Hans,

  Bedankt. (o.a. video met Alix Steele).

  Steeds meer artikelen uit in mijn ogen gematigde hoek berichten dat de rek in de olieproductie er vrijwel volledig uit is.
  De oliewinning kosten (voor nieuwe projecten) zijn zo duur geworden, dat zelfs met de huidige hoge olieprijzen er steeds meer projecten afgeblazen worden.
  En, zoals ook in jouw artikelen aangegeven, kunnen de olieprijzen niet of nauwelijks meer verder stijgen om niet tot vraagvernietiging te leiden. De ‘burger’ wil niet meer of is niet meer in staat om nog extra geld voor extra olie uit te geven.

  Als voorbeeld een quote uit een interview met steven kopits…
  http://aspousa.org/2013/05/interview-with-steven-kopits/

  “if you look at their capex plans then you see that Shell, BP, Total, Exxon and Hess are all cutting their upstream spend in their 2013-2017 plans going forward. Only Chevron is raising theirs, and only modestly. So in a world where we are struggling to increase global oil supply and the price itself remains high, the major oil companies are in fact beginning to carve back on their exploration and production investments. It’s capex compression.

  .”…It’s because they’re not getting the bang for their buck. Their megaprojects—ultra deepwater and LNG—are often not able to hold the line on costs. The growing hit-list here includes Australia’s Browse, a $45 billion LNG project that was just cancelled. It includes the Arctic, specifically Alaska, where Shell is sitting out the coming season, in part because they ran their drilling rig aground. But Statoil has said they won’t proceed in Alaska until Shell has shown some progress. ConocoPhillips has just cancelled a jack-up rig order that was intended for the Alaskan market. Total pulled out of Canadian oil sands at a loss. Then we see just last week that BP pulled the plug on Mad Dog Phase 2, which would have been one of the major developments in the Gulf of Mexico—a $10 billion megaproject—and that cancellation was a surprise…”

  1. Hans

   Bedankt voor je aanvulling, Paradox.
   Ik vind het prachtig nieuws als oliemaatschappijen besluiten om olie (en gas) in de grond te laten zitten. Dat is beter voor de natuur en uiteindelijk ook beter voor de mensheid.
   We zijn niet op aarde om zoveel mogelijk fossiele brandstoffen uit gesteente te trillen. We kunnen ons beter richten op andere zaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s