Noordzeewater is sterk afgekoeld. Waarom?

Ik berichtte al eerder over de afkoeling van het Noordzeewater. Daarbij maakte ik gebruik van de Reynolds Sea Surface Temperature-meetreeks (OIv2), die vrijelijk beschikbaar is via de nomad3.ncep-server van de Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Als je kijkt naar het zeegebied tussen 53,5-58°NB en 1-8°OL (omvat grootste deel van de Noordzee), dan was dat in januari 2013 nog warmer dan het langjarig gemiddelde.

noordzeemei2013

Maar begin mei is het Noordzeewater 1,2°C kouder dan het langjarig gemiddelde.
In de afgelopen 4 maanden is het zeewater sterk afgekoeld.
Er is heel veel energie nodig om die plas water weer op te warmen tot de normale gemiddelde temperatuur.

Als je kijkt naar de lange termijn, dan zie je dat de Noordzee momenteel kouder is dan we de afgelopen 15 jaar gewend waren.

noordzee19982013

In de periode 2003 tot 2008 was de Noordzee warmer dan normaal. Maar sinds 2008 ligt de temperatuur van het zee-oppervlak weer lager.

Met behulp van de KNMI Climate Explorer kan ik laten zien dat de afkoelende trend zowel in het winterhalfjaar (oktober t/m maart) en als in het zomerhalfjaar (april t/m september) meetbaar is.

climateexplorer (de groene lijn is het voortschrijdende gemiddelde over 10 jaar)

De hoge zeewatertemperatuur tussen 2003 en 2008 wordt alom toegeschreven aan de opwarming van het klimaat door o.a. menselijke CO2-uitstoot. De CO2-concentratie in de atmosfeer is sinds 2008 alleen nog maar verder gestegen, maar de Noordzee is niet verder opgewarmd maar juist afgekoeld.

Maar is de oorzaak van de recente afkoeling van de Noordzee?
Zijn het de koudere winters, die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt?
Of is er een andere oorzaak, die we nog niet in beeld hebben?

12 gedachten over “Noordzeewater is sterk afgekoeld. Waarom?

 1. John Jorna

  Nog wat vragen : De Noordzee was kouder. Hoe staat het met het gehele Noordelijk halfrond? Westelijke winden overheersen vooral in de winter. Hoe was dat deze winter? Als er meer Noordoostelijke winden waren welk invloed hadden deze winden op de Noord-Atlantische Drift, ofwel de warme Golfstroom? Als de Noordoostelijke winden werden veroorzaakt door langdurige hoge druk boven Scandinavië en Noord-Rusland, waardoor was er daar zo vaak hoge druk?
  Stof voor een volgend blog!

  1. Hans Verbeek

   Je stelt vragen, waar ik het antwoord niet op weet, John.
   De afkoeling van de Noordzee speelt al langer dan dit jaar. Het is al sinds 2008 aan de gang.
   In een periode waarin juist een verdere opwarming werd verwacht, gebeurt het tegenovergestelde.

   1. Aaron Silberschmidt

    Als je op je tenen loopt om langer te zijn, dan ligt het middelpunt van je lichaam hoger. Maar je tenen maken een diepere indruk in het zand. Zeer lokaal zijn kleine delen van je lichaam lager.
    Hetzelfde geldt voor de opwarming van de aarde. Gemiddeld is er opwarming over de hele aarde. Zo is de noordpool aan het smelten. IJs is veranderd in koud water en dat koude water stroomt door de Noordzee. Zeer lokaal wordt een klein deel van de aarde kouder.

   2. Aaron Silberschmidt

    Ten eerste, als je een grotere periode neemt, dan zie je dat de aarde wel opwarmt: http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:1970/to:2013/plot/hadcrut4gl/from:1970/to:2013/trend

    Ten tweede, temperatuur is heel één-dimensionaal. Opwarming gaat niet alleen in temperatuur zitten. De aarde kan worden opgewarmd terwijl de temperatuur tijdelijk hetzelfde blijft. Dat komt doordat warmte (energie) in een andere vorm wordt opgeslagen en de basis legt voor verdere temperatuurtoename later.

    Neem bijvoorbeeld de constante opwarming van water: http://www.ilpi.com/msds/gifs/boilingpoint.gif De temperatuur neemt vrijwel lineair toe: …, 97’C, 98’C, 99’C. En bij 100’C blijft de temperatuur een tijdje constant omdat het water de warmte gebruikt voor een andere transformatie: van vloeistof naar gas. De energie gaat ‘m zitten in het compenseren van waterstofbruggen en Vanderwaalskrachten. Nadat dit proces rond is, groeit de temperatuur weer door: 100’C, 101’C, 102’C, … . De energie die bij 100’C aan de vloeistof werd toegevoegd legde de basis voor verdere temperatuurtoename als gas. Sterker nog, dezelfde hoeveelheid energie zorgt bij water als gas voor een snellere temperatuurtoename dan bij water als vloeistof.

    Zulke processen komen in de natuur voor. Dus een tijdelijke constante temperatuur betekent niet dat de aarde niet meer opwarmt. Het zou heel goed kunnen dat de basis wordt gelegd voor verdere temperatuurtoename, misschien zelfse versnelde temperatuurtoename.

   3. cassandraclub Berichtauteur

    De lengte van de meetperiode zal altijd een punt van discussie blijven, Aaron.

    Als jij beweert dat de Aarde opwarmt terwijl de temperatuur gelijk blijft, dan zal iemand anders zeggen dat de Aarde afkoelt, terwijl de temperatuur gelijk blijft. Dat heb je nu eenmaal bij reversibele isotherme processen als smelten en verdampen.
    Als er nu meer water verdampt dan in het verleden is dat een mooie manier waardoor er warmte uit de oceaan verdwijnt naar de atmosfeer.

 2. hansceesopinie

  Een mechanisme dat het zou kunnen zijn is als volgt:
  1. ijs noordpool + groenland smelt
  2. dit zorgt ervoor dat de stroom van warm water van zuid naar noord door de noordzee afneemt. Deze stroom maakt deel uit van een grote stroming door de oceaan
  3. wanneer dit zo blijft zal NL behoorlijk afkoelen, maar dat is een lokaal effect

  dit is al eerder door wetenschappers voorspelt, maar moeilijk te bewijzen (bericht uit 2004):
  http://www.commondreams.org/views04/0130-11.htm

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Interessante theorie, Hans Cees. We zullen nog even moeten afwachten hoe het in de toekomst zal lopen.

   1. hansceesopinie

    Grote vraag is of het structureel of tijdelijk is. Is het structureel dan wordt NL flink kouder.
    Dat de aarde niet is opgewarmd laatste 10 jaar lijkt me niet iets dat ondersteund wordt door bewijs. Veel info wordt verkeerd geinterpreteerd, vaak bewust, maar niet altijd natuurlijk.

   2. cassandraclub Berichtauteur

    Er smelt meer zeeijs weg op de Noordpool, maar in grote delen van Eurazië zijn de winters de afgelopen 10 jaar kouder geworden.
    Dat de Aarde netto nog altijd opwarmt, is erg moeilijk te bewijzen en eigenlijk ook niet zo interessant.
    Het opraken van de makkelijk winbare fossiele brandstoffen en de gevolgen daarvan voor onze industriële economie vind ik persoonlijk veel interessanter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s