De terugkeer van de voddenman

Als ik met mensen praat over peakoil en de Grenzen aan de Groei, dan zeggen ze vaak: we kunnen niet terug naar het verleden. Dat klopt: we kunnen alleen maar naar de toekomst. Maar in de toekomst zie ik steeds meer dingen terugkomen uit het verleden.

In mijn jeugd kwam er iedere week een paard en wagen door onze woonwijk. Het was de schillenboer, die aardappelsschillen en ander GFT-afval kwam ophalen.
Tegenwoordig wordt het GFT-afval ook weer ingezameld door de lokale overheid. Het wordt gebruikt om compost te maken.

In mijn jeugd haalde ik zelf oude kranten en oud papier op om geld in te zamelen voor de scouting.
Tegenwoordig wordt oud papier ook weer opgehaald. De gemeente haalde vorig jaar wekelijks het papier en karton-afval van de supermarkt waar ik werk op. Maar sinds een paar maanden komt er twee keer per week een mannetje met een aanhanger langs om papier, karton en plastic afval op te halen. Kennelijk verdient hij genoeg aan het recyclen van dit afval om de benzinekosten te betalen en hij houdt er nog wat aan over. Net als vroeger is het inzamelen van oud papier lucratief geworden.

Voor de supermarkt waar ik werk staat een container voor oude schoenen en kleding. Ook deze container wordt wekelijks geleegd door een ondernemer, die daar een goedbelegde boterham aan verdient.

In de toekomst is recycling van afval tot nieuwe grondstoffen een nuttige activiteit en het wordt steeds vaker winstgevend… net als vroeger… de tijd waar we zogenaamd niet naar terugwillen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s